Скарлет Јохансон шокирана и љута тражи од Опен АИ да објасни како је створила глас који личи на њен

Холивудска глумица Скарлет Јохансон затражила је од компаније за развој вештачке интелигенције Опен АИ да детаљно објасни како је настао глас Скај (Скy) који користи нова аудио верзија њеног АИ модела Чет Џи-Пи-Ти-4о (ЦхатГПТ-4о) пошто он исувише подсећа на глас славне глумице.

"Прошлог септембра сам добила понуду од извршног директора Опен АИ Сема Алтмана који је желео да употреби мој глас за АИ модел Чет ЏПТ-4о . После дугог разматрања и из личних разлога, одбила сам понуду", тврди Јохансон.

Она наводи да је Алтман контактирао њеног агента два дана пре него што је објављена демо верзија Чет ЏПТ-4о, тражећи да Јохансон "још једном размисли" о понуди, али да је нови АИ модел објављен пре него што су успели да се повежу.

"Када сам чула објављену демо верзију, била сам шокирана и љута. Нисам могла да поверујем да ће Алтман искористити глас који толико језиво личи на мој властити глас да чак моји најбилижи пријатељи или новинске куће нису могли да препознају разлику."

"Господин Алтман ми је рекао да осећа да давањем свог гласа систему могу да премостим јаз између технолошких компанија и креативности и да могу помоћи корисницима да се осећају пријатније у погледу односа човека и вештачке интелигенције. "Рекао је да би мој глас био умирујућ људима", навела је глумица 

"У временима када се сви боримо са дипфејковима и заштитом сопствене личности, рада, сопственог идентитета, верујем да ово питање која заслужује апсолутно разјашњење", написала је она.

Према њеним речима, Алтман је у својој тадашњој објави на мрежи Икс (Твитер) чак алудирао на то да је сличност гласова намерна, пошто је написао само реч "она" (her) .

У изјави коју је ОпенАИ поделио за Би-Би-Си, Алтман је негирао да је компанија покушала да имитира глас глумице.

"Глас Скај није Скарлет Јохансон и никада није намеравано да личи на њен", написао је он. "Ангажовали смо гласовну глумицу за глас Скај пре било каквог контакта са госпођом Јохансон. 

Опен АИ је претходно саопштила да ће повући глас Скај и на свом блогу истакла да он није изабран да буде "имитација" гласа Скарлет Јохансон.

Холивудски филм "Она" (Her) из 2013. године се бави човеком који се заљубљује у систем вештачке интелигенције где се у једној од главних улога појављује Скарлет Јохансон, тачније њен глас.