Када купујемо парадајз, обично се водимо тимо шта нам је доступније. Ако у продавници има само један тип, узимамо, без обзира шта ћемо код куће да спремамо. Свакако да нећемо погрешити без обзира који избор да направимо, али постоје разлике које могу утицати на укус јела.
Чери благо киселкаст.
Парадајз има мање воде у поређењу са чери парадајзом, који је изнутра хрскавији и сочнији, док се чери често сматра слађим и укуснијим. Због свих наведених карактеристика, парадајз се највише користи као састојак за кување, пише Ен-Ди-Ти-Ви-Фуд.
Богати снажним антиоксиданатом ликопеном
Нутритивне вредности оба типа парадајиза су сличне. Одличан су извор бета-каротена, ликопена, витамина Б1, Ц, Е. Садрже и манган, гвожђе, калијумум. Бројна истраживања су показала да хранљиве материје у овој намирници могу смањити ризик од срчаних болести, неуродегенеративних болести и дијабетеса.
Занимљиво је да кувани парадајз има велике користи за организам - баш овако припремљен препоручује се због поменутог ликопена, снажног антиоксиданата који помаже спречавање рака простате. Такође, истраживања су повезала ову намирници без скроба са смањеним ризиком од тумора дојке, пише Хелт. Вежбање може оштетити протеине у телу, а антиоксиданси у парадајзу ублажавају тај ефекат, говори студија објављена на порталу Ем-Ди-Пи-Ај.
Воће које не једемо као дезерт
Парадајз је биљка из породице помоћница у сродству са кромпиром, патлиџаном и паприком. Занимљиво је да је парадајз заправо воће јер је класификован као бобица, али како је познато, користимо га као поврће. Једе се свеж, конзервисан, пије се као сок. Разни су начини како можемо да ову корисну биљку уврстимо у наше јеловнике - у свежим салатама, сосевима, да га куваног пијемо као сок са мало босиљка и бибера. Без обзира да ли се определимо за чери или обичан - нећемо погрешити, јер и један и други су веома корисни за наш организам и здравље.