Магазин

На овим летовима могуће су најгоре турбуленције на свету - неки до њих су у Европи

Катастрофална турбуленција на лету компаније Сингапоре Ерлајнс на линији од Лондона до Сингапура ставила је у центар пажње најнестабилније ваздушне руте на свету. Најтурбулентнији летови повезују Сантијаго у Чилеу са Санта Крузом у Боливији, али постоје и неки који се догађају и на европском небу.
На овим летовима могуће су најгоре турбуленције на свету - неки до њих су у Европи© Pixabay

Један Британац је погинуо, а још је 70 особа је повређено на недавном лету из Лондона до Сингапура. Авион Боинг 777 наишао је на тешке турбуленције када је ушао у ваздушни простор Тајланда, што је изазвало принудно слетање у Бангкок.

Ситуација је изазвала хаос у авиону, кажу путници и описују сцене да су неки људи били "бачени на плафон", док је авион "падао" кроз небо.

Где су јаке турбуленције

Док најтурбулентнији летови повезују Сантијаго у Чилеу са Санта Крузом у Боливији, постоје сличне вожње широм света. Летови који полазе из Токија доминирају на листи најгрубљих на дугим релацијама.

На пример, турбуленције на рути Сантијаго-Санта Круз генеришу ветрови од Тихог океана до Атлантског океана. Екватор је такође добро познат регион по турбуленцијама због јаких узлазних струја и грмљавине. Јапан има висок ниво турбуленција изазваних планинама и океанима.

У Европи, јаке турбуленције могу да се осете на релацијама: Милано-Женева, Милано-Цирих, Женева-Цирих, наводи Блумберг.

На порталу Турбли који се бави прогнозирањем турбуленција, узимајући у убзир све релевантне факторе у време обављања лета, наведена је листа најтурбулентијих рута.

Шта је турбуленција

Јака турбуленција је појава која настаје када се ваздушни токови који путују значајно различитим брзинама споје. Ово се обично догађа на границама млазних токова, изнад планина и у одређеним олујама, према сајту Турбли. Немирни ваздух који осећамо као турбуленцију нема један узрок и долази из више различитих извора, као што су нормални атмосферски обрасци ветра, или услед праћења других оближњих авиона.

Неке од најнасилнијих турбуленција изазивају олује са грмљавином које стварају огромне вертикалне струје насилног ваздуха, пише Дејли Мејл. Један од најчешћих узрока тешке турбуленције је механичка турбуленција која је врло честа око планина и других физичких препрека.

image