Магазин

Цветни пун Месец осветлиће небо ове недеље - ево зашто се тако зове

Мајски пун Месец, познат је као цветни месец, достићи ће свој врхунац данас у 15 часова 53 минуте. Симпатичан назив се односи на изглед Месеца у пролеће, односно у време када биљке почну поново да цветају након зимског сна.
Цветни пун Месец осветлиће небо ове недеље - ево зашто се тако зове© @ wirestock/freepik

Пун Месец овог месеца назива се цветним и он најављује врхунац пролећа и сезону поновног рађања и обнове. Уједно је и последњи пун Месец пре почетка лета у јуну, пише Јахулајф. Пун Месец подразумева да се са Земље види у потпуности  басјан и догађа се када се Земља налази између Сунца и Месеца.

Зашто се зове цветни пун Месец

Вероватно смо сви чули изреку да априлски пљускови доносе мајско цвеће, па се одговор на питање крије управо у цвећу које доноси пети месец у години. Дакле, цветни Месец упућује на долазак топлијег времена и новог живота који расте током пролећа. Име пуног Месеца "долазе са више места, укључујући индијанске, колонијалне америчке и европске изворе", док је име "цветног месеца" приписано народу Алгонкуин, наводи Фармерс Алманах.

Цветни Месец није усамљен

Овај занимљив назив  са пролећним епитетом, не везује се само за мајски пун Месец. У многим државама,  сваки пун Месец има свој "надимак", те у наредном периоду можемо да очекујемо и Месец јагода, Месец жетве, ловачки Месец, итд. 

Да ли ће доћи до помрачења

У неким деловима света ће се такође видети и помрачења Месеца ове недеље и појава би требало да буде видљива у већини Европе, Африке, Азије, Аустралије и Новог Зеланда, наравно ако временске то прилике дозволе. 

image