Магазин

Где је најбоље складиштити орашасте плодове - у остави или фрижидеру

Бадеме, орахе, лешнике обично држимо у кесама или теглицама у висећим кухињским деловима или остави. Ипак, овај уобичајен начин складиштења није најбољи, посебно ако немамо намеру одмах да их поједемо.
Где је најбоље складиштити орашасте плодове - у остави или фрижидеру© Juan José Valencia Antía/unsplash

Орашасти плодови су здрава ужина, а часто се њима обогати салата, праве се колачи. Обично их чувамо у првобитној амбалажи или пребацимо у теглу, мислећи да могу месецима тако да стоје. Ипак, овде грешимо, јер могу да се покваре, ужегну, промене укус.

"Можда ће вас изненадити, али орашасти плодови се чувају на собној температури само око три месеца. Ствар је томе, што устајали укус постепено почиње се осећа, те у почетним фазама скоро да га не осећамо. Једном приликом сам студентима донела ужегли природни путер од кикирикија. Помирисали су и рекли да мирише сасвим нормално, а у ствари већ је био ужегао", каже Карен Шаич, научница.

Зашто се кваре орашасти плодови

Постоји сложена хемија у игри када ваздух ступа у интеракцију са молекулима масти у орашастим плодовима. Њихов физички облик посебно на то утиче. Орашасти плодови велике површине су склони брзој ужеглости јер имају више подручја која су изложена кисеонику. Из тог разлога, ораси најбрже ужегну јер имају највећу површину. Орах налик мозгу ствара пукотине у које кисеоник може да уђе. С друге стране, бадемима је потребно више времена да се покваре јер су тако компактни, појашњавају стручњаци.

Светлост и температура утичу на брзину кварљивости

Излагање светлости утиче на оксидацију. Држање ољуштених орашастих плодова или било које друге хране са високим садржајем незасићених масти на директном светлу ће учинити да се брже поквари.

Најбоље их чувати у фрижидеру или замрзивачу

Услови складиштења такође могу убрзати или успорити овај процес. Реакције се дешавају брже на вишим температурама, тако да фрижидер или, још боље, замрзивач, скоро заустављају оксидацију, спречавајући стварање слободних радикала у овим намирницама.

"Проблем са ужеглошћу је када једном почне, то је ланчана реакција која само иде, не зауставља се", наглашава Шаич, а пише Инврс.

Да ли је штетно једење ужеглих орашастих плодова

Једење ужеглих орашастих плодова није слично конзумирању покварених млечних производа или морских плодова. Више има сличности са устајалим чипсом - можда је неукусан, али неће изазвати стомачне проблеме, мучнину. Наравно, битна је и количина коју поједемо. 

image