Два суплемента која убрзавају метаболизам

Ефикасни метаболизам подразумева способност тела да претвара храну и пиће у енергију, обезбеђујући оптимално коришћење хранљивих материја и минимално складиштење масти. Изненађујуће, одређени суплементи могу играти кључну улогу у јачању метаболичке ефикасности посебно када се комбинују са уравнотеженом исхраном и редовним вежбањем.

Колико год да водимо рачуна о исхрани, због темпа живота ретко да можемо да унесемо све потребне нутритијенте. Тада, обично посегнемо за супрементима, производима који својим активним састојцима доприносе јачању природних функција организма. Неретко узимамо додатне витамине или минерале како бисмо јачали тело и имуни систем.

Што се тиче убрзавање метаболизма, два суплемента треба узети у обзир, истиче др Кубаниш Такирбашев и наглашава када се комбинују са балансираном исхраном, резултати неће изостати. 

Екстракт зеленог чаја

Овај популаран додатак познат је по свом потенцијалу да побољша метаболизам и утиче на контролу тежине. Екстракт зеленог чаја може побољшати осетљивост на инсулин и подржати целокупно метаболичко здравље, користан је ако смо активни, бавимо се спортом, радимо тежак физички посао.

"Често га предлажем. Садржи катехине познате по убрзању метаболизма и подстицању оксидације масти. Поред тога, екстракт зеленог чаја има антиоксидативна својства која утичу позитивно на целокупно метаболичко здравље смањењем стреса и упале", каже Такирбасхев.

Кофеин

Налази се у кафи, чају и разним суплементима, делује тако што стимулише централни нервни систем, што може утицати на метаболизам и подстаћи сагоревање калорија.

"Повећава будност, такође побољшава термогенезу, процес производње топлоте у телу и утиче на сагоревање калорија. Штавише, кофеин може да побољша и перформансе вежбања, што додатно доприноси метаболичком здрављу", појашњава доктор.

Када су упарени са уравнотеженом исхраном и доследним вежбањем, ови суплементи постају кључни у оптимизацији метаболизма и унапређењу општег благостања, пише Ши фајндс. Међутим, пре него што започнемо било који режим суплементације, препоручљиво је да се консултујемо са лекаром.