Магазин

Страх од јавног наступа и како га превазићи

Често људи због страха од наступа остају без посла, напуштају школу, а чак 75 процената одрасле светске популације се бори са њим. Страх од јавног наступа у великој мери утиче на слику коју имамо о себи
Страх од јавног наступа и како га превазићи© freepik/ upklyak

"Имам страх од публике, пуно се уплашим. На једном наступу у Амстердаму сам од нервозе побегла кроз противпожарни излаз. Морам да се трудим да издржим, због тога не волим турнеје, нон-стоп имам нападе панике", рекла је Адел, једна од омиљених певачица данашњице, за магазин "Ролингстонс". После 15 Греми награда, преко 120 милиона продатих носача звука и распродатих концерата широм света, делује као неко ко је овај страх превазишао, али страх од сцене, изгледа, не зависи увек од успешности на њој.

Анксиозност због јавног наступа осећају и Аријана Гранде и Барбара Стрејсенд. Аријана тврди да данима пред наступ осећа анксиозност: има осећај сувих уста, мучнину и тахикардију. "Нисам превазишла страх од јавног наступа, знам да морам да се помирим са њим, и једино што теши је да нисам упознала извођача који нема страх од наступа!" - каже она.

Страх од јавног наступа може бити погубан на приватном и професионалном плану. Естремни страх од јавног наступа је фобија под називом глософобија - страх од ситуације у којој је особа посматрана или јој суди публика. У овим  ситуацијама особи се јављају проблеми са говором, страх је појачан и чести су напади панике.

Шта се дешава у организму када особа осети страх од јавног наступа

Покреће се читав хемијски процес у телу, као у ситуацији непосредне опасности, један центар у мозгу реагује и активира се, јављасе осећај као да се стоји очи у очи са лавом. Регија у мозгу која је заслужна за размишљање и емотивне реакције, амигдала, покреће ову реакцију. Непријатно искуство имала је и једна од најбољих јавних говорника данас када је први пут наступила, др Анвеша Банерје, неуролог. Свој први јавни наступ, ова сада чувена говорница, упоредила је са нервозом приликом гледања хорор филмова. На ТЕД конференцији о јавном наступу, др Банерје је рекла да људи имају страх од наступа као да ће их публика "појести", а питања: шта ако се осрамотим, шта ако пропаднем су им константно на уму.

Пре него што изађете на сцену спремљени материјал вежбајте пред пријатељима, породицом, колегама. Што више понављате материјал пред другачијом публиком, пре ћете се осећати опуштеније.

Припремите се добро за наступ. Публика не може да слуша говор дужи д 25 минута. У материјалу припремите информације које се тичу директно публике којој се обраћате. Убаците анегдоте, статистику, повежите се са својим слушаоцима хумором и ако можете, укључите их у свој наступ.

Посетите место на коме ћете наступати, јер ће вам познатост окружења донети мир. Проверите опрему, микрофон. Сазнајте ко је публика пред којом ћете говорити.

Обратите пажњу на материјал који презентујете. Добар материјал ће скренути пажњу са вас на информације које публика жели да чује. Прочитајте га неколико пута наглас, а затим покушајте да га научите напамет. И поред учења понесите папире, уколико се деси да неки део заборавите, имаћете начин да се подсетите.  

Не бојте се тишине! Чак и ако застанете, у питању су само секунде иако се вама чине предуго, само наставите са материјалом који сте припремили. Већина публике ће мислити да сте намерно убацили паузу у свој говор, како бисте нагласили важност одређене информације.

Научите технике опуштања како бисте превазишли страх од наступа. Дубоко дисање, релаксација, масаже, су само неке од техника којима се људи служе како би смањили тензију. Визуализујте одличан наступ у својој глави. Урадите физичке вежбе.

Пребаците пажњу са свог страха на важне информације које желите да поделите. Освестите да је ваш страх емотиван, а не рационалан. Припремили сте се, вежбали сте.

 

image