Магазин

Зашто ајкуле нападају и на којој плажи је забележен највећи број уједа на свету

Највећи број уједа морских паса од када се води евиденција, забележен је на америчкој плажи Дејтона на Флориди, наводи се у новом извештају Универзитета на Флориди. Већина напада ајкула су заправо пробни угризи, када се ајкули од човека учини да је њен уобичајени плен.
Зашто ајкуле нападају и на којој плажи је забележен највећи број уједа на свету© Oleksandr Sushko/unsplash

Према Међународном досијеу о нападима ајкула Универзитета на Флориди, у овој савезној држави забележен је највећи број неиспровоцираних напада ајкула на свету, односно 351 од 1837. године, преноси Дејли мејл.

Од почетка евиденције, на Флориди је заблежено укупно 928 напада, а следе Хаваји са 195 и Калифорнија са 138.

Током 2023. забележено је рекордних 16 напада, али су смртоносни напади и даље изразито ретки.
Према извештају, у 2023. се догодило 69 неиспровоцираних уједа широм света, у поређењу са претходним петогодишњим просеком од 63 напада, што значи да је добитак на лутрији вероватнији од напада ајкуле.

Од тога, десет напада је било смртносно, у односу на пет годину раније.

Од напада ајкула четири особе су умрле у Аустралији, две у САД и по једна на Бахамима, Египту, Мексику и Новој Каледонији.

"Велика већина неиспровоцираних напада су пробни залогаји, који се дешавају када ајкула погрешно идентификује човека као свој омиљени плен. Када се то догоди, ајкула обично отплива после једног угриза", наводи се у извештају.

Додато је да један угриз великих ајкула попут велике беле и тирасте ајкуле може бити смртоносан.

image