Научници све ближи успешној и безбедној методи контрацепције за мушкарце

Прича о мушкој контрацепцији траје скоро деценијама, а изгледа да су сада научници на дохват руке да је пронађу и да она буде скоро без нежељених ефеката. Недавно истраживање спроведено на мишевима говори да је лек реверзибилан, односно да су након завршене терапије, глодари поново били плодни.

Нова врста "мушке контрацепције" која се не ослања на дејство хормона показала је прелиминарни успех - код мишева. Такође, забележено је веома мало нежељених ефеката. Да би се дошло до клиничких испитивања на људима, потребне је неко време, али у почетним експериментима на глодарима, права доза лека дата у право време, може да уђе у крвоток, пређе у тестисе и тако смањи активност сперме. Једињење је названо CDD-2807, а развили су га амерички истраживачи који ће наставити да даље проучавају овај вид контрацепције.

Како је текло истраживање

У десетак мишева убризгано је CDD-2807 дневно током 21 дана. Мужјаци мишева којима је дата једна од доза нису успевали оплоде женке иако су боравили у заједничком простору и парили се. Када су лекови престали да делују, а то је било после 53. дана, мужјаци су поново почели да дају потомство.

Приликом испитивања тестиса мужјака мишева, истраживачи су открили да су они којима је дозирао CDD-2907 имали су мањи број сперматозоида, мању покретљивост и мање хиперактивираних сперматозоида у поређењу са мишевима у контролној групи.

"Било нам је задовољство што смо видели да мишеви нису показали знаке тровања услед нашег третмана, да се једињење није акумулирало у мозгу, и да третман није променио величину тестиса. После периода без овог једињења, глодари су повратили покретљивост и број сперматозоида, и поново су били плодни", каже патолог Кортни Сејтон.

Од прве пилуле за контрацепцију прошло више од пола века

Прва пилула за жене, која је намењена контроли рађања, представљена је пре скоро 60 година, а данас су женама на располагању бројни видови контрацепције. Последњи нови контрацептив за мушкарце који се појавио на тржишту осамдесетих година прошлог века, је заправо минимално инванзивна вазектомија.

Већ деценијама јавност и научници расправљају о могућностима "мушког облика контроле рађања". Идеје су се кретале од наночестица, преко умањења делотворности сперматозоида пилулом, до хормонских инјекција. До сада се показало да је дизајнирање хуманог лека дугог контрацептивног дејства без нежељених ефеката веома тешко. Ипак, чини се да је кандидат за контрацепцију са Медицинског факултета Бејлор веома ефикасан у ометању функције сперме код мишева, чему сведочи и ова студија објављена у часопису Science.