Магазин

Шта ће се јести на Олимпијским играма: Више од половине јела ће бити базирано на биљној исхрани

Око 40.000 оброка и 500 рецепата биће послужено спортистима на Летњим оипијским играма. Иако Француска има репутацију једне од најбољих кухиња на свету, али за вегетаријанце је избор често ограничен. Изгледа да ће ситуација драстично да се промени у наредном периоду, пошто ће ова држава, која је иначе домаћин Олимпијских игара 2024. године, служити 60 одсто биљних оброка на престижној спортској манифестацији. Сувишно је рећи да се овакав избор многима баш и не допада.
Шта ће се јести на Олимпијским играма: Више од половине јела ће бити базирано на биљној исхраниGetty © Chesnot / Contributor

Престоница Француске биће домаћин Летњих олимпијских игара и многи са нестарпљењем очекују престижан спортски догађај. Организовати игре није једноставно, треба да се води рачуна о смешају, безбедности, транспорту, али и храни учесника. Како је најављено, у Паризу за време манифестације ће бити сервирана храна која је базирана на воћу, поврћу и зачинима.  

"Људи су били дефинитивно изненађени када смо први пут предложили да мени чини 60 одсто намирница биљног порекла. Француска заостаје за другим европским земљама у погледу количине вегетаријанске хране која се конзумира. Међутим, пошто је Париз светска престоница угоститељства, када тренд у исхрани постане популаран негде другде, он се развија и овде", каже Филип Вирц, шеф сектора за храну и пиће на играма.

Одбор за планирање Олимпијских игара имао је циљ да смањи емисију угљеника за 50 одсто, а то се "делимично може постићи смањењем транспорта хране и коришћењем црвеног меса".

Очекује се да ће око 40 хиљада оброка бити сервирано сваког дана током такмичења за више од 15 хиљада спортиста из 200 различитих земаља смештених у Олимпијском селу, преноси АП. 

Истакнуто је да ће 80 одсто хране која се сервира на играма, како спортистима, тако и гледаоцима, долазити из Француске. Шеф је нагласио да желе да буду узор својим примером: "Ако највећи спортски догађај на планети може да се обавеже на послуживање 60 одсто биљне хране, било који други догађај такође може", каже, а пише Фуд анд Вајн.

Најављено је да је до сада је планирано око 500 рецепата за Олимпијске игре.

"Постоји огромна количина рецепата базираних на биљкама који ће бити доступни широј јавности и надамо се, да ће им се допасти", рекао је Вирц.

Спортисти ће такође имати приступ штандовима за храну "узми и крени", укључујући и онај посвећен искључиво француској кухињи.

Урбани парк Place de la Concorde, у центру Париза, понудиће посетиоцима 100 одсто вегетаријанску храну - први пут у историји игара. Место ће бити позорница за најсавременије спортске дисциплине Париз 2024 као што су скејтборд, брејкденс и других. 

image