Магазин

Трешње - еликсир лепоте који штити срце и помаже да боље спавамо

Богате антиоксидансима и хранљивим састојцима, трешње нам могу помоћи да боље спавамо и ублаже болове код гихта и артритиса. Управо им је сезона, те би ваљало што више да их искористимо.
Трешње - еликсир лепоте који штити срце и помаже да боље спавамо© Pixabay/pexels

Црвене или жуте, трешње су воће које се радо конзумира. Њихов неодољив, сладак укус, пун је витамина Ц, али садрже и цинк, фолну киселину, калцијум и гвожђе.

Суперхрана са дрвета

Трежње садрже биљне пигменте, такозване антоцијанидине за које важи мишљење да су веома вредан састојак, јер утичу на ткива организма и спречавају настанак бора, целулита. Препуне су антиоксиданаса који штите од упале и боре се против слободних радикала, који могу изазвати оштећење ћелија и допринети хроничним болестима као што су рак, дијабетес и болести срца.

Преглед вишеструких студија открива да једење најмање 45 трешања сваког дана смањује упале: "Али ако сте осетљиви на салицилате, природну биљну хемикалију која се налази у трешњама и такође се користи у аспирину, конзумирање толиког броја трешања може довести до узнемирења стомака и дијареје", каже дијететичар Карли Седлачек, а пише Хелт Клиник.

Утичу на сан

Трешње помажу да боље спавамо захваљујући високом нивоу мелатонина, хормона који утиче у регулисању циклуса спавања и буђења и серотонина, који помаже телу да производи мелатонин.

Ублажавају болеве код гихта, артритиса

Екстракт трешње се показао као веома користан код болног гихта: " Tрешње или њихов сок могу смањити ниво мокраћне киселине и ублажити бол и отицање код артритиса", истиче дијететичар.

Штите срце, смањују ризик од рака

Шоља свежих трешања има 260 милиграма калијума, врло мало натријума и велике количине биљних стерола (фитостерола). "Храна са високим садржајем калијума и мало натријума, која се конзумира у умереним количинама, може помоћи у снижавању крвног притиска и смањењу ризика од срчаних болести, примећује Седлачек. Конзумирање биљних стерола је ефикасан и природан начин за снижавање холестерола - још један потез који је здрав за срце.

Ово воће има низак гликемијски индекс. Трешње садрже влакна, па због тога подижу шећер у крви спорије. Ово чини трешње савршеном посластицом за особе са дијабетесом, али дијететичар напомиње да треба уживати у умереним количинама, јер су и даље угљени хидрати.

Високе количине антоцијанина и мелатонина у трешњама штите од оштећења ћелија које изазивају рак. Трешње такође имају биоактивна једињења, хемикалије које помажу у превенцији рака, показују истраживања.

image