Због чега су се зидови у совјетским становима украшавали теписима

Свако ко је имао прилике да у доба Совјетског Савеза буде гост неког Руса доживео је културолошки шок већ са врата, када је на зиду угледао ни мање ни више него - тепих. Ипак, иза специфичног украшавања зидова теписима, који су становници СССР дуги низ година практиковали, постоји логично објашњење, а можда чак и два.

Домишљатост руског народа нема граница, и то је чињеница коју нико на овом свету не може да оспори. Неки знају, а неки не, да су Руси у време Царске Русије имали посебну "методологију" качења огледала - високо, одмах испод плафона и под одређеним углом. Међутим, то није једини генијални "изум" који се може приписати обичним становницима те земље. Наредни, који је настао у време СССР, је још генијалнији и засигурно шокантнији.

Највећа мистерија свих странаца: Шта ће тепих на зиду

У совјетска времена, нарочито за време власти Никите Хрушчова, градња није била баш на завидном нивоу - циљ није био саградити што квалитетније, већ што повољније и брже. Тако су за пет дана и пет ноћи широм Москве "ницале" такозване хрушчовке - зграде од по пет спратова у које је било планирано да се уселе новопечени Московљани који су у престоницу пристизали из околних места како би се запослили и почели нови живот.

Будући да су зграде грађене тако брзо, на звучну и термоизолацију се није обраћало пуно пажње, па су станари морали да се довијају како би себи обезбедили макар мало приватности у своја (каква-таква) четири зида. Боље решење од вунених тепиха нису нашли. Међутим, није било довољно да их ставе само на подове, већ су почели да их каче и по зидовима, не би ли додатно утоплили станове.

Тепих на зиду је носио и скривену поруку

Међутим, велика количина тепиха у једном стану носила је и скривену поруку. Наиме, у време СССР овај атрибут ентеријера био је веома скуп: један тепих коштао је од 150 рубаља па навише, док је просечна зарада износила између 120 до 180 рубаља. Да би се купио само један тепих породица је морала да се одрекне целе једне плате. Дакле, теписи нису били само практично решење за утопљавање и изоловање станова од буке, већ и својеврсни статусни симбол.

Теписи су се поклањали и младенцима на свадбу, руководству поводом одласка у заслужену пензију или родитељима за неки значајан јубилеј - рођендан или годишњицу брака. Једном купљен или добијен на поклон, тепих се никада није бацао (далеко било!), већ се преносио са колена на колено. И то не једном, него више пута. Неки од тих тепиха и даље "живе" на зидовима руских станова (иако је сада већ 2024. година), подсећајући на времена Совјетског Савеза.