Магазин

Светски дан без дуванског дима - скоро 7 хиљада људи у Србији оболи од рака плућа

Данас се обележава Светски дан без дуванског дима и Светска здравствена организација (СЗО), као и институције јавног здравља из целог света свим снагама подижу свест о штетном утицају дувана и дуванске индустрије на младе. Статистика каже да више од трећине одраслог становништва повремено или свакодневно пуши цигарете, а у највећем проценту дуван конзумирају особе старости између 35 и 44 године, показују најновији подаци истраживања Института за јавно здравље 'Батут'.
Светски дан без дуванског дима - скоро 7 хиљада људи у Србији оболи од рака плућа© lil artsy/pexels

Традиционално 31. маја сваке године се обележава Светски дан без дуванског дима. Кампања има за циљ да информише јавност о последицама употребе дувана, праксама дуванских компанија и о активностима Светске здравствене организације на сузбијању епидемије дувана, како би људи широм света могли да живе у здравијем окружењу и како би се заштитиле будуће генерације од последица употребе дувана.

"Више од трећине одраслог становништва повремено или свакодневно пуши цигарете, а у највећем проценту дуван конзумирају особе старости између 35 и 44 године, показују најновији подаци истраживања Института за јавно здравље 'Батут' о употреби дуванских и сродних производа спроведеног у Србији током децембра 2023. године", рекла је за Тањуг Оља Ћоровић из Удружења "Пуним плућима". Она наводи да од карцинома плућа у Србији годишње оболи готово 7 хиљада људи, а нажалост умре више од 5 хиљада особа: 

"Један од најважнијих предуслова успешног лечења је рано откривање рака плућа, што у Србији није случај, јер се код више од 70 одсто пацијената открије у последњем стадијуму, када су шансе за успешно излечење готово исцрпљене", каже Ћоровић.

Поводом светског дана без дуванског дима, Удружење за борбу против рака плућа "Пуним Плућима" организоваће едукативно дружење под слоганом "Данас нам је ДУВАН дан".

"Одавно је познато да је пушење директно повезано са настанком рака плућа, од којег у нашој земљи свакодневно умре 13 особа. По томе је Србија међу водећим земљама у Европи. Међутим, упркос чињеници да су више од 90 одсто оболелих од рака плућа пушачи, забрињавајуће је да број оних који конзумирају дуван у нашој земљи стално расте, а поготову међу млађим генерацијама", упозорила је Ћоровић.

Црна статистика и у Србији

Изгледа да колико год се трудили, скретали пажњу на свим нивоима да су цигарете, дуван и електоринске цигарете лоше и право зло по питању здравља, статистика не иде у прилог.

Према подацима из 2022. године, широм света најмање 37 милиона младих људи старости од 13 до 15 година користи неки облик дувана. У Европи 11,5 одсто дечака и 10,1 одсто девојчица овог узраста су корисници дувана (4 милиона).

Истраживању о употреби дуванских и сродних производа међу популацијом старости 18-64 године у Србији које је спроведено у децембру 2023. године, више од трећине одраслог становништва (37,9 одсто) повремено или свакодневно пуши цигарете, у највећем проценту особе у старосној групи 35-44 године. Такође, 85 одсто становника узраста 18-64 године навело је да је изложено дуванском диму у угоститељским објектима, а 43 одсто на свом радном месту. Истовремено скоро четвртина анкетираних (23 одсто) наводи да је изложено аеросолима електронских цигарета, а трећина (33 одсто) наводи да им то смета. Према резултатима овог Истраживања, пушење није дозвољено у мање од једне петине домаћинстава.

Зашто дуванска индустрија циља на младе

Да би наставила да зарађује милијарде долара прихода, дуванској индустрији је потребно да сваке године замени милионе купаца који умиру и оне који престану да пуше. Да би постигла овај циљ, ради на стварању окружења које промовише прихватање дуванских производа међу следећом генерацијом, укључујући слабу регулативу како би се осигурало да њени производи буду доступни и приступачни.

Индустрија такође развија производе и тактике оглашавања који су привлачни деци и адолесцентима, допирући до њих путем друштвених медија и платформи за стриминг.

Производи као што су електронске цигарете и никотинске кесице постају све популарнији међу младима. Процењује се да ће 12,5 одсто адолесцената у Европи користити електронске цигарете у поређењу са 2 одсто одраслих. У појединим земљама, стопе употребе оових цигарета међу школском децом су два до три пута веће од стопа пушења цигарета.

Дуванска индустрија намерно продаје смртоносну зависност младим људима, стога на Светски дан без дуванског дима 2024, СЗО позива владе и заједницу за контролу дувана да заштите садашње и будуће генерације и да сматрају дуванску индустрију одговорном за штету коју узрокује, пише на сајту Завода за јавно здравље Панчево.

image