Магазин

Исправка: "Планетарна парада" ипак није видљива голим оком

Очекује се да ће се чак шест планета поравнати следећег месеца, стварајући оно што се назива "планетарна парада“.
Исправка: "Планетарна парада" ипак није видљива голим оком© Freepik

Ипак, упркос бројним најавама да ће већина планета бити видљива, астрономи, колумнисти и НАСА упозорили су да призор неће бити тако спектакуларан, као и да ће голим оком бити видљиве само две до три планете.

Портал раскинкавање.ба урадио је анализу, те се такве тврдње сматрају “манипулацијом чињеница. У наставку текста налазе се неке од изнетих чињеница.

На сајту НАСА-е стоји да ће Сатурн и Марс бити видљиви голим оком.

Неки извори на интернету изражавају одушевљење због „параде планета“ која ће се моћи видети на јутарњем небу почетком јуна (посебно 3. јуна). У стварности, само две од шест планета које би наводно требало бити видљиве (Сатурн и Марс) заиста ће се моћи уочити. Почетком јуна, Јупитер и Меркур ће бити на хоризонту или испод њега током јутарњег сумрака и неће бити видљиви; Уран и Нептун су сувише слаби да би се могли приметити без телескопа, посебно како светлост јутарњег неба буде јачала.

Др Џејмс О'Донохју, планетарни астроном са Универзитета Рединг у Великој Британији, изјавио је за Си-Ен-Ен да ће и Јупитер бити видљив.

“Моћи ћете видети Марс, Сатурн и Јупитер,” рекао је др Џејмс О'Донохју, планетарни астроном и истраживач на Универзитету Рединг у Великој Британији.

„Ако поседујете двоглед и знате где да гледате, вероватно бисте могли видети Уран, али нема много смисла чекати до изласка сунца — то можете учинити и раније током ноћи. Суштина је да голим оком можете видети само отприлике половину планета из овог планетарног низа.”

Џош Дури, фотограф који снима небеске појаве и астрономске догађаје, успео је 3. јуна у зору да фотографише свих шест планета које су тог јутра биле у поравнању.

Иако најављено планетарно поравнање у јуну можда није био спектакуларан призор за голо око као што су неки тврдили, ипак је пружило невероватне прилике за астрофотографију.

Међутим, фотографисање тешко видљивих планета тог јутра захтевало је изузетну вештину, више снимака са различитим поставкама камере, које су на крају створиле јединствен призор.

Према томе, јунско поравнање шест планета Сунчевог система на небу изнад Земље није било у потпуности видљиво голим оком, а реч је о релативно честој појави која се не дешава „једном у 100 година”.

image