Како препознати да се дописујете са прогонитељем? Обратите пажњу на ових 5 "црвених заставица"

"Ти си моја сродна душа, ја никада нисам упознао некога као што си ти" - реченица је која можда и не звучи тако лоше. Међутим, уколико овакву поруку добијете већ на самом почетку дописивања, будите мало опрезнији него иначе. Овакав стил комуникације потенцијално открива прогонитеља, али то није једина "црвена заставица" која се вијори.

Пролеће је време када се природа буди, а заједно са њом се у нама буди и жеља за неком романсом. Тако полетни и раздрагани, упознајемо нове људе и отпочињемо неко опуштено дописивање, које полако почиње да се продубљује. Међутим, због лептирића у стомаку које нам саговорник буди, често не примећујемо знакове упозорења који указују да је са друге стране телефона потенцијални прогонитељ, који нам у неком тренутку може загорчати живот. Како га препознати?

Колико упорности је превише упорности

Нема ништа лоше у томе да неко жели да се скраси поред своје сродне душе, али у фази дописивања и упознавања инсистирање на томе никако није адекватно. Уколико вам саговорник константно шаље поруке о томе како се подударате у свему и како сте ви његова (или њена) сродна душа, то може бити забрињавајуће и указивати на нездраву опсесију. "Овакво понашање може ескалирати до непрестане потребе за комуникацијом, што може изазвати осећај преплављености и заробљености", објаснио је стручњак за приватност Тревор Кук у интервјуу за сајт ЕртВеб, а пренеоси Мирор.

Непредвидиво понашање није добар знак

Драстичне промене расположења, играње "топло-хладно" игрица и слична понашања код потенцијалног партнера никада не треба занемаривати. Штавише, на овакве ствари треба посебно обратити пажњу у почетку јер ће се касније оне манифестовати још интензивније и и учесталије. Осим тога, и неадекватно, пренаглашено реаговање на неке минорне ствари или конфликтне ситуације такође може указивати на то да је преко пута вас особа које би требало да се клоните, нарочито уколико тежите ка томе да имате дугорочан, стабилан и хармоничан однос. 

"Случајни" сусрети би требало да вас забрину

Уколико вам се деси да одједном са особом са којом сте тек почели да се дописујете почечнете стално да се сусрећете на местима на која обично идете сами, са пријатељима или породицом - застаните и добро осмотрите ситуацију. Заслепљени заљубљеношћу, можда ћете помислити да је то знак судбине и да је то права особа за вас, али ако овако нешто настави да се понавља, врло вероватно да то није никаква судбина, већ да сте се уплели у "мрежу" прогонитеља, који користи сваки тренутак да вас испрати и уђе у ваш лични простор.

Постављање превише личних питања уопште није добар знак

Постављање исувише личних питања, претерано задирање у приватност и рутину и жеља за разумевањем ама баш свих ваших породичних односа (или пријатељских) је још један разлог да се забринете. У фази упознавања и дописивања непримерена су и питања која се тичу личних финансија, порекла имовине па и ваших претходних емотивних односа. Информације овог типа прогонитељи касније могу искористити против вас, како би изманипулисали ситуацијом или вашим осећањима, тако да будите на опрезу шта од поверљивих стваи делите са неким кога не познајете добро.

Тежња за контролисањем ваших мисли и кретања је опомена да бежите главом без обзира

У размени мишљења и ставова нема ништа лоше, али је танка линија између тога и наметања мишљења и контроле понашања. Уколико приметите да особа са којом се дописујете покушава на све могуће начине да вам промени ток мисли или вас окрене против ваших пријатеља или чланова породице и натера да им се супротставите, отворите четворо очију. Исто важи и за контролисање вашег кретања, круга пријатеља и колега. Све што нарушава вашу аутономију или вас изолује од људи са којима сте иначе блиски је "црвена заставица", упозорава Кук.