Магазин

Како пронаћи скривене камере у хотелским собама и апартманима: Стручњак за безбедност показао трик

У вазама, саксијама, детекторима дима, па чак и украсима на зиду - где све неће злонамерници сакрити минијатурне видео-камере како би илегално дошли до шкакљивих снимака или слика гостију. На срећу, један стручњак за сајбер-безбедност је пронашао начин да се ове камере лоцирају.
Како пронаћи скривене камере у хотелским собама и апартманима: Стручњак за безбедност показао трик© Canva / Africa images

Друштвене мреже су практично преплављене ужасавајућим видео-снимцима у којима корисници у својим хотелским собама и изнајмљеним апартманима проналазе вешто сакривене уређаје за снимање и прислушкивање. Злонамерници их сакривају на разним местима - у огледалима, у саксијама и вазама, детекторима дима који су смештени на плафону, па и сликама и другим украсима који висе по зидовима. Као правило, баш се са тих позицијама на којима су сакривене камере види цела просторија.

Први корак: размишљајте као злонамера особа

Најважније од свега јесте да одмах по уласку у смештај добро проверите све просторије и потражите било шта што изгледа сумњиво. Почните од најједноставнијег: претражите прво уређаје који се налазе директно изнад кревета или одмах поред њега, као и места у купатилу са којих се пружа поглед на каду или туш кабину. Посебно обратите пажњу и на места на којима вам никада не би пало на памет да може стајати камера, јер се управо том логиком и воде и особе које постављају камере. Смештај прво проверите са укљученим светлима, а потом пређите на други корак.

Трик за откривање камера је у овоме

Трик који у већини случајева помаже у откривању вешто замаскираних камера је следећи: искључите сва светла и спустите ролетне или венецијанере како светлост не би улазила са улице. У смештају треба да буде мркли мрак. Затим на телефону укључите блиц и уперите га у све могуће рупе на уређајима. "Ако погодите сочиво камере, уочићете одсјај плавичасте боје", открио је Маркус Хачинс, бивши хакер и британски стручњак из области сајбер-безбедности у видео-снимку који је поделио на ТикТок плафторми који је сакупио преко 5 милиона лајкова.

Туристи забринути: "Страшно је што уопште треба да проверавамо овако нешто"

Испод виралног видео снимка овог хакера одмах се покренула жучна дискусија у којој су корисници били шокирани чињеницом да се у 21. веку овако нешто уопште дешава. Забринутост за сопствену безбедност исказало је скоро 24 хиљаде корисника, од чега и велики број девојака, односно жена. "Управо се на мом списку страхова нашао и један нови", прокоментарисала је једна девојка, док се друга надовезала и истакла да је запањујуће да неко ко је дошао да се одмори уопште треба да буде у стрепњи за сопствену безбедност. Истина, стручњак је покјушао да их умири, рекавши како се овакве ствари не догађају баш толико често.

image