Топли дани пред нама, огласио се "Батут"

После нестабилних дана, где су се смењивали киша и сунце, метеролози најављују сунце, сунце и још сунца. Са њим долазе и високе темературе које ће у наредном периоду достићи и 32 подеок. Сигурно да ће овакво време многима донети велику радост, али Институт за Јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут" нас упозорава да су наредне темературне вредности потенцијално опасне по здравље.

Лето још није дошло и треба да сачекамо коју седмицу, али најављене високе темературе јасно наговештавају најтоплије годишње доба. За крај седмице очекују се температуре и преко 32 степена. Зато, из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић-Батут" скрећу пажњу да се у периоду од 7. до 9. јуна у појединим деловима северне, централне и јужне Србије, као и 10. јуна у већем делу Србије очекују максималне дневне температуре ваздуха у домену потенцијално опасне појаве.

Шта су потенцијално опасни временски услови

Подразумевају слабе изгледе за екстремне појаве које би могле значајније да поремете базичну физиолошку равнотежу организма. У овој зони термалног комфора неопходно је предузимање мера превенције, у случају наменског излагања спољашњим условима, као што су:

У овим условима постоји потенцијална опасност од сунчанице и топлотне исцрпљености.

Које су мере превенције

Како се штитити од високих темпаратура

Поред уноса течности, лагане хране и адекватне одеће, неопходно је да се хладе просторије у којима боравимо. Ако немамо могућности да расхладимо дом, требало би проводите 2 до 3 сата дневно у расхлађеном простору ван куће, на пример, у климатизованим јавним зградама. Избегавати боравак напољу у току најтоплијег дела дана. Увек боравиту у хладу и смањити скроз физичку активност. Такође, не смемо да остављамо децу и љубимце у паркираним аутомобилима.