Нова вакцина против меланома показала трајну ефикасност

Нова вакцина за лечење меланома има укупну стопу преживљавања од 96 одсто, показала је нова студија. Ово откриће значајно је за и за друге врсте рака, кажу онколози.

Вакцина против рака комбинована са леком који се користи за лечење рака Кеитруд (Keytruda) показали су трајну ефикасност, саопштила Фармацеутска компанија Модерна и њихов партнер "Мерк и Ко" (Merck and Co) 

Испитивање на 157 пацијената је показало да су након две и по године пацијенти са меланомом који су примили ту вакцину имали укупну стопу преживљавања од 96 одсто.

Децембарски извештај, који је пратио стање пацијената у последње три године, открио је да је дошло до смањења ризика од рецидива или смрти и то за 49 одсто међу пацијентима који су примили вакцине у односу на оне који су користили само лек Кеитруд.

Примарни истраживач студије, онколог Професор Ђорђина Лонг, кодиректор Института за меланом у Аустралији, изјавила је да нова вакцина пружа могућност за трансформацију третмана рака широм света.

"Ова вакцина је једно од највећих достигнућа, не само када је у питању меланом, него и друге врсте рака", додала је Лонг.

Према подацима Међународног светског фонда за истраживање рака, од меланома годишње оболи више од 150.000 људи широм света, преноси Скај њуз.