Незадовољни сте послом који радите? Ево шта се дешава у вашем организму због тога

Токсично радно окружење и посао који не доноси задовољство и осећај испуњености на организам остављају ужасне последице. Нерасположење је само "врх леденог брега", док се у дубинама крију далеко озбиљнија здравствена стања.

Свако од нас има понеки лош дан на послу: задатака има преко главе, ништа не иде од руке, а колеге су због својих обавеза "наелектрисане" и спремне да у сваком тренутку одреагују и на најмању ситницу. Али, ако се овакав сценарио дешава дужи временски период, значи да у компанији нешто не штима. Рад у таквом окружењу постепено се одражава на све аспекте живота, па и на здравље, проузрокујући низ последица које се касније све теже санирају.

Губитак сна 

Непрекидно размишљање о послу и нервирање око рокова или конфликтних колега чак и увече пред одлазак на спавање за последицу обично има непроспаване ноћи. Једна или две и не представљају велики проблем по здравље (иако, наравно, нису пожељне), али уколико то пређе у хронично стање, организам ће у једном тренутку ослабити. "Несаница повезана са послом је знак да нешто није како треба", навела је психолог Моник Рејнолдс у интервјуу за портал Хафингтон Пост.

Хроничне главобоље и болови у мишићима

Када смо дужи временски период напети на послу наш организам такво окружење доживљава као потенцијално опасно - као да смо у дивљини, окружени предаторима који сваког тренутка на нас могу наскочити. У таквој атмосфери наше тело чини све да се заштити најбоље што уме, грчећи мишиће одржавајући их у приправности. Као последица јављају се хроничне главобоље и мигрене, болови у вилици, врату и раменима, али и осталим мишићима у телу. 

Ментално здравље је у посебној зони ризика

Повишен ниво стреса одражава се и на ментално здравље, премда је нервни систем стално у стању приправности да ће га неко "напасти". Конфликти са колегама, неправедне одлуке надређених, непоштовање и мобинг, кратки рокови и висок степен притиска доводи до тога да запослени - све ово доводи до проблема са менталним здрављем запослених, а конкретно анксиозности, депресије и поремећаја у исхрани.

Хроничан умор

Хроничан умор који прожима "до костију" такође указује да се организам бори са токсичним окружењем на послу. Тада, када дођу дани викенда или дуго очекивани одмор, једино што желите (и можете) јесте да лежите. Овакав хроничан умор је попут зачараног круга: преплављени сте осећањима јер доста радите и трудите се да се докажете, а доста радите како не бисте били препуштени сопственим мислима и осећањима.

Пад имунитета и честе прехладе

Учестала слабост, пад имунитета, стање прехлађености и појављивање грознице је сигуран знак да је организму "преко главе" токсичне атмосфере на послу. Код посебно осетљивих људи незадовољство пословним окружењем може се манифестовати и појавом екцепа, губитком косе, па и развојем аутоимуних болести, па је од велике важности препознати симптоме већ на самом почетку, док се стање није погоршало.

Стомак који "кува"

Потискивање стреса и негативних осећања често се манифестује преко стомака - проблеми са варењем, осећај надутости, опстипација (затвор), константни грчеви - све ово су начини на који вам организам говори да се не осећа добро. Уколико приметите да вам се желудац грчи већ на путу ка послу, добро размислите да ли је време да потражите другу фирму, или макар промените организациони део у коме радите.

Губитак либида

Незадовољство послом и доношење радних задатака кући несумњиво ће се пре или касније одразити и на емотивни живот, а самим тим и на сексуалну жељу. Уколико сте стално под стресом и изложени токсичним коментарима колега или надређених, ваше самопоуздање ће временом почети да опада (у почетку постепено, а потом и рапидно), што ће довести до тога да се у својој кожи, чак и изван посла, не осећате добро.