Магазин

Ових 5 "невидљивих" кућних послова и породичних обавеза женама црпе највише енергије

Управљање домаћинством је најчешће брига жене, а ма колико то изгледало једноставно, истина је потпуно супротна. На списку задатака једне жене (и мајке) налази се гомила "невидљивих" послова и сваки од њих црпи доста енергије.
Ових 5 "невидљивих" кућних послова и породичних обавеза женама црпе највише енергије© Canva / Elnur

Брига о домаћинству и породици је "подухват" и за мушкарца и за жену, али је по правилу на нежнијем полу имак малчице више обавеза. Некада оне и нису толико крупне, али свакако захтевају пуно пажње и концентрације. У интервјуу за Хафингтон Пост неколико мајки поделило је своје искуство породичног живота, а њихови примери показују које су то обавезе које се не виде "на радару".

Брига о гардероби

Сортирање ствари за прање, пуњење и пражњење машине за веш, ређање ствари на сушилицу, а потом и у орман одузима доста времена, нарочито уколико у породици поред двоје одраслих људи има и мале деце. Осим тога, брига о гардероби подразумева и организацију ормана у складу са сезоном, односно препакивање летњих и зимских ствари, као и куповину нових - од купаћих костима, преко свакодневне одеће и обуће, па све до оне за посебне прилике или тренинге.

Планирање оброка

Планирање оброка можда не изледа као захтеван посао који одузима много времена, али итекако јесте. Не само да је на жени одговорност да осмисли оброке на пар дана унапред (а некада и читаву недељу), већ је обично и набавка намирница њен део посла. Притом, и ту треба водити рачуна о неколико ствари: о томе ко шта воли да једе, о томе да сваки оброк буде нутритивно богат, али и да се намирнице не покваре док не дођу на ред за припрему.

Куповина основних ствари за домаћинство

Баш као и набавка намирница, и набавка основних ствари за домаћинство је најчешће одговорност жене. Да ли има тоалет папира, шампона, убруса, пелена и осталих потрепштина? Размишљање о свему томе не само да изискује време и пажњу, већ је и доста оптерећујуће и ствара константан притисак у глави да се нешто не испусти из вида.

Обавезе око вртића или школе и праћење родитељских група на месинџерима

Обично је довођење и одвођење деце из школе или вртића ствар договора - некада је за то задужен отац, некада мајка, а некада одговорност преузму и баке и деке. Међутим, када је реч о попуњавању формулара за упис, стипендије и слично, правдању изостанака са часова, као и када је реч о праћењу родитељских група и одговарање у њима, то најчешће прећутно припадне жени. 

Организовање ваншколских активности и дечијих рођендана

Организовање ваншколских активности, одлазака са друштвом у природу, на позоришне представе и дечије рођендане најчешће на себе преузимају жене. Оне су по правилу педантније и ажурније и све датуме држе "у малом мозгу". Ипак, баш као и планирање других ствари, и ова је доста оптерећујућа, јер је важно да се увек свуда стигне и да се испрати да се не пропусти нешто важно.

image