Магазин

Ово цвеће је отровно за мачке: Ако волите пролећне букете, добро размислите где ћете их ставити

Букети цвећа су многима важан детаљ када је дизајн ентеријера у питању. Приликом њиховог одабира људи се најчешће воде тиме колико се оне уклапају у декор и колико дуго остају свеже, али то није једино о чему треба бринути, нарочито уколико у стану или кући живи још и мачка.
Ово цвеће је отровно за мачке: Ако волите пролећне букете, добро размислите где ћете их ставити© Canva / pixelshot

Мачке су врло својевољни кућни љубимци - оне се крећу куда оне желе, пењу се на места на која вам не би ни пало на памет да ће се икада попети, и генерално раде шта им је воља. У дому без биљака и цвећа то можда и није толики проблем, али уколико су полице и зидови ипак украшени овим "зеленим љубимцима" постоји ризик да ће их мачка не само оборити, већ и грицнути. Ту и настаје проблем, јер су поједине биљке веома опасне по здравље мачака.

Нарциси

Са доласком лепог времена многи свој дом воле да украсе букетом нарциса - ово цвеће је прави симбол пролећа које својим јарким бојама доприноси бољем расположењу. Међутим, уколико мачка из радозналости или досаде прегризе листове нарциса може доћи до тровања праћеног грчевима у стомаку, дијарејом и повраћањем. И то у најбољем случају, док се у најгорем могу појавити и проблеми са срцем.

Лале

Богати букети лала заиста чине животни простор лепшим и ведријим местом, али уколико у вашој породици живи још и мачка, ово цвеће никако није добар избор. Од мало грицкања јој највероватније неће бити ништа, али ако поједе цео цвет (или луковицу, ако волите саксијске лале), могу се појавити и симптоми торвања, али и иритације њушке и уста, као и отежано дисање. 

Красуљак

Ово ливадско цвеће које се најчешће доноси као "сувенир" са продуженог викенда негде у природи изгледа јако лепо, али је поприлично опасно по здравље вашег љубимца. Уколико мачки падне на памет да, рецимо, узме да жваће цветове красуљка, тровање је неминовно. Симптоми варирају зависно од старости мачке и њеног здравља, али су у већини случајева исти - дијареја и повраћање, преноси портал ДејлиПоз.

Љиљани

Љиљани су можда и најопасније цвеће по здравље мачака. Чак и обично њушкање љиљана (а поготово грицкање) може изазвати јако тровање које траје и по неколико дана, док се код осетљивијих мачака могу јавити и озбиљни, па чак и хронични проблеми у раду бубрега. Зато уколико волите љиљане добро промислите где ћете поставити вазу како мачка не би могла да јој приђе.

image