Луј Витон оптужен за "крађу" мотива румунске блузе - огласила се и румунска министарка културе

Блуза која је укључена у нову Луј Витон колекцију наводно подсећа на традиционалну румунску ношњу, али модна кућа није нагласила да је то била инспирација. Румунска министарка културе рекла је да ће замолити Луј Витон да призна наизглед румунске корене дизајна блузе, у нади да се "заштити нематеријално културно наслеђе".

У новој колекцији француске модне куће се може видети блуза која по дизајну подсећа на традиционалну румунску блузу под именом "иа", коју карактеришу везани црни мотиви на белој тканини. Ова једноставно кројена, богато извезена блуза је пре две године доспела на УНЕСКО листу нематеријалног културног наслеђа.

Раније ове недеље је онлајн колектив "La Blouse Roumaine", посвећен промоцији ове румунске блузе, оптужио Луј Витон за "кршење културних права" неколико заједница, након што је модна кућа показала своје комаде без признавања статусног симбола блузе као део румунске народне културе.

"Морамо да заштитимо наше нематеријално културно наслеђе. Наше је културно право да изразимо свој идентитет кроз ову одећу, кроз ове традиционалне ношње. Оне су део румунске историје," рекла је за "Асошијетед прес" Андреа Диана Танасеску, оснивач "La Blouse Roumaine".

"Иако се дизајнерски комади често продају по превисоким ценама, они укидају културни значај, аутентичност и приче уткане у сваку нит од стране вештих румунских занатлија", додала је.

Огласила се и румунска министарка културе Ралука Туркан, рекавши да ће замолити Луј Витон да призна наизглед румунске корене блузе, као и да модна кућа мора да уклони комаде из колекције док не добије сагласност да користи културни дизајн и да га на одговарајући начин представи.

Додала је и да је ово прилика да се подстакне међународно признање "непроцењиве вредности" румунске традиције.

За сада се француска модна кућа није огласила.

Ово није први пут да румунска традиционална ношња служи као инспирација за велике модне куће, али без одавања признања порекла блуза. Прошле године се креативна директорка Диора Мариа Грациа на једном догађају у Индији појавила у Диор прслуку, који подсећа на румунски прслук из области Горж.

Иста модна кућа је пре неколико година такође била оптужена за крађу румунских мотива након приказивања колекције за 2017. годину. У питању су били вибрантни мотиви на прслуку из Бихора.