Магазин

Изабран најружнији аутомобил на свету

Скоро сваки власник аутомобила ће рећи да је његов четвороточкаш најбољи и најлепши, али једно истраживање јасно ставља до знања која кола то заиста јесу, а која су пак најружнија. У обзир су приликом испитивања узети укупне димензије возила и визуелна пропорције, а емоције су остављене по страни.
Изабран најружнији аутомобил на свету© Andy Vult/unsplash

Златни пресек се обично везује за уметност и математику и сада је своју примену пронашао у аутомобилској индустрији, јер је компанија Ванарама, која се бави трговином аутомобила, искористила овај појам како би "пронашла" најлепши односно најружнији ауто. Стручни тим је у оквиру студије уврстио 50 модела аута како би дошли до одговора - која ауто је најлепше, а које најружније. Анализирали су дужину и међуосовинско растојање, као и кључне карактеристике дизајна, као што су постављање знакова и светала, а како је наведено водили су се принципима златног пресека, односно оним што наше око види као најскладније. 

Шта говоре кључни налази

  • Према анализи, Audi A3 је најлепши аутомобил за свакодневицу (оцењен је са 83 поена од могућих 100)
  • Следе VW Golf и Vauxhall Mokka (изједначени - 80 поена од могућих 100)
  • Немачке марке аутомобила чине осам од 10 најлепших
  • Kia Picanto је најмање леп аутомобил (оцењен да 7 поена од 100)
  • Следе га Citroen C1 и Kia Sportage
  • У просеку, Audi прави аутомобиле који најбоље изгледају (77 поена од 100)
  • Док Kia прави аутомобиле најгорег изгледа (19 од 100 поена)

Kia Picanto - ружан, ал се продаје добро

Овај ауто је "најудањенији" од златног пресека и није баш пријатан за око. Ипак, судећи по продају у свету, многи се неће сложити.

Док ова листа укључује луксузне произвођаче као што су Land Rover и BMW,  специфични модели који су обухваћени су они који се најчешће возе у Великој Британији, те из компаније Ванарама објашњавају да су сигурни да подаци "покривају" аутомобиле који су најрелевантнији за возаче.

image