Магазин

Дан у недељи и време: Како и када да купите најповољније авионске карте

Можда сте чули да постоји одређени дан у недељи или чак доба дана када авионске карте достижу најнижу цену, али да ли је ово заиста толико једноставно? Стручњаци из индустрије деле неколико савета који могу бити од помоћи када будете организовали следеће путовање.
Дан у недељи и време: Како и када да купите најповољније авионске карте© Freepik/stockking

Када је реч о резервацији летова, нажалост, не постоји магични дан у недељи или доба дана који ће вам гарантовати добру понуду. Али ипак, постоји начин да побољшате шансе да пронађете најбољу могућу понуду помоћу следећих неколико савета:

Најбољи дан у недељи за резервисање летова

Најважнија ствар коју треба разумети када тражите јефтине авионске карте је да авио-компаније користе динамичко одређивање цена за постављање цена. То значи да сложени алгоритам одређује колика би цена авионске карте требало да буде заснована на потражњи у реалном времену.

Другим речима, цене летова се могу променити у сваком тренутку, често чак и више пута дневно. Зато технички не постоји један једини дан који је "најбољи" за резервацију.

Иако не можете предвидети када ће цене пасти, можете погледати податке да видите који дан у недељи углавном има најниже цене. Некада је уторак био проглашен најбољим даном за резервацију, али након стручних анализа милиона резервација у последње две године, испало је да је резервисање летова у недељу било 13 одсто јефтиније.

То не значи да ће сваки лет бити јефтинији ако се резервише недељом, али свакако вреди испробати ову теорију. На крају, најјефтинији дан за резервацију такође може да варира у зависности од авио-компаније.

Најбоље доба дана за резервисање летова

Ово је део тражења где немате среће када је у питању "варање система". Пре него што су системи за управљање приходима авио-компанија били аутоматизовани, можда је постојало одређено "време пада", када би авио-компанија мењала цене карата, али с обзиром на савремен, динамички модел цена, цене авионских карата могу да се промене у сваком тренутку.

Дакле, заиста нема разлога да тражите летове у одређено доба дана. Међутим, оно што можете да урадите је да подесите обавештења о ценама за лет, која ће вам "искакати" у реалном времену о променама цена.

Резервишите свој лет раније

Важније од резервације летова на одређени дан у недељи је резервисање летова током "идеалног периода за резервацију". Према анализи компаније за путовања "Експедија", карте за међународне летове треба купити 60 дана унапред, за најбољу уштеду. То би могло да вам уштеди минимум 10 одсто у поређењу са онима који су резервисали у последњем тренутку.

Летите у четвртак (или понедељак, или уторак)

Други начин да пронађете јефтине авионске карте је да мудро одаберете датуме путовања. Извештају бројних авио-компанија показују да је четвртак генерално најјефтинији, а недеља најскупљи дан за почетак путовања. Међутим, ово може да варира у зависности од сезоне.

Наставите да пратите цене летова након што резервишете лет

Ово је можда најбољи савет од свих - ако је могуће, након што резервишете лет, немојте одмах да платите, већ наставите да пратите цене истог лета. Ако цена авионске карте падне, можете поново резервисати своје место и купити карту.

Немојте да вас заварају "најприступачније" понуде

Основна економска класа је најјефтинија класа карте, али у зависности од компаније, она доноси много ограничења: Нећете моћи да изаберете своје седиште унапред, нити ћете моћи да промените или откажете свој лет... Али поред тога, један од највећих недостатака основне економије је то што често морате да платите додатне услуге.

Можда ће у почетку деловати јефтиније, али када додате избор седишта или накнаде за пртљаг, уштеде можда неће бити толико значајне. Дефинитивно направите рачуницу пре него што одмах резервишете економску класу и процените да ли је заиста најповољнија опција.

image