Магазин

Први узорци са Месеца: Kинеска сонда успешно узела узорке, припрема се за повратак (ВИДЕО)

Уколико повратак кинеске летелице буде успешан, Кина ће бити прва земља која ће вратити лунарну материју на Земљу. Уз честитке за постигнут циљ, западне свемирске агенције имају посебан захтев везан за ова нова свемирска открића.
Први узорци са Месеца: Kинеска сонда успешно узела узорке, припрема се за повратак (ВИДЕО)© Pixabay/Kanenori

Кинеска сонда "Чанг'е-6" данас је пренела узорке које је сакупила са Месеца у свемирску летелицу и спремна је за повратак на Земљу, који се очекује 25. јуна. 

Сонда је са Месеца полетела у уторак, након што је два дана провела на површини, ископавајући узорке. Док је била на Месецу, сонда је раширила кинеску заставу направљену од базалта, материјала којег има у изобиљу на површини Месеца, пренела је кинеска агенција Синхуа.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекао је данас је кинеска мисија историјски корак за цело човечанство, а научници се надају да ће помоћу узорака са Месеца открити више о пореклу Сунчевог система.

Упитан о тој кинеској мисији, шеф америчке свемирске агенције НАСА Бил Нелсон честитао је Кини у среду, али је замолио да поделе своја открића и са другим свемирским агенцијама. 

Одговарајући на Нелсонове коментаре, Нинг је рекао да се тренутна кинеско-америчка космичка сарадња суочава са "проблемима и потешкоћама" и да је основни узрок тога то што су амерички закони ометали нормалну размену и дијалог између свемирских агенција две земље.

Мисија је извор националног поноса у Кини, а лансирање сонде у мају привукло је хиљаде туриста у јужну острвску провинцију Хаинан, из које је летелица лансирана. Сваки потез сонде, од слетања на другу страну Месеца до повратка на Земљу, тренутно је вирална тема на кинеским друштвеним медијима.

image