Магазин

Робот Жења ћаска са посетиоцима и чита поезију на форуму у Санкт Петербургу

Још увек немамо прилике да сретнемо робота, да мало попричамо са њим и продискутујемо о томе колико је Земља удаљена од Месеца. Ипак, такав један је "запослен" на Међународном економском форуму у ​​Санкт Петербургу и увелико одушевљава пролазнике, јер се шали, прича анегдоте, чита поезију.
Робот Жења ћаска са посетиоцима и чита поезију на форуму у Санкт Петербургу© video/print scr/smotrim.ru/vesti

Робот Жења дочекује посетиоце штанда Московске области на Међународном економском форуму у ​​Санкт Петербургу (СПИЕФ) и уз помоћ модела вештачке интелигенције (АИ) фирме Јандекс ћаска са њима о разним темама.

Жења, чест надимак за мушко име Јевгениј у Русији, изгледа као човек и уме да одговара на разна питања, изражава емоције, да се шали и чита поезију, преносе РИА Новости. Обучен је у костим службеника стамбено-комуналне службе, а на појас му је стављена торба са ручним алатом.

Представник компаније Промобот, која је произвела робота, наводи да он користи АИ модел технолошке фирме Јандекс. Користећи ову технологију, можете да разговарате са роботом о апстрактним темама, на пример, да питате колика је удаљеност од Земље до Месеца.

Поред тога, робот Жења има много информација о стамбено-комуналним услугама Московске области и одговара на питања из те сфере.

У Русији је у среду почео Санктпетербуршки међународни економски форум који се одржава под слоганом "Формирање нових области раста као камен темељац мултиполарног света".

Форум ће трајати до 8. јуна, а програм обухвата више од 150 тематских сесија којима ће присуствовати више од 1 хиљаду модератора и говорника.

image