Магазин

Ако приметите ове 3 ствари током интервјуа за посао, можда је боље да одустанете

Да ли сте некада отишли на интервју за посао, на коме је све наизглед деловало у реду, али се ипак нисте осећали пријатно и спремно да прихватите позицију? Овај осећај вас не вара, већ у већини случајева значи да сте током интервјуа приметили неке "црвене заставице", које указују да то радно место може бити лош избор. На шта би било добро да обратите пажњу, како не бисте направили погрешан избор у бирању посла?
Ако приметите ове 3 ствари током интервјуа за посао, можда је боље да одустанете© Freepik/freepik

Интервју за посао може да проузрокује нервозу, тако да ако се осећате нелагодно током разговора, лако вам је да помислите да је проблем у вама. Међутим, у неким случајевима то није истина, већ постоји могућност да подсвесно примећујете да је радно место на које сте отишли за интервју можда лош избор. 

Да бисте били сигурни да ли доносите добру одлуку, обратите пажњу на следеће ствари када идете на интервју за посао:

Присилан и "збрзан" процес

Да ли сте недавно имали интервју који од самог почетка једноставно није ишао "глатко"? Можда су стално одлагали интервју, комуникација није била јасна и професионална, а можда су вас контактирали тек месецима након што се им показали да сте заинтересовани...

Један од озбиљнијих знакова да ово можда није добро место је ако вас пожурују кроз интервју, тако да се осећате преоптерећено или под притиском. Ово је огромна "црвена заставица", јер добре компаније одвајају време да прегледају потенцијалне кандидате.

У супротном, ово је обично знак токсичног радног места које није брига кога ће запослити или да ли су ти људи уопште способни за тај посао.

Важно је запамтити да ће вам већина компанија дати одређено време да прихватите њихову понуду за посао, али ако врше притисак на вас или су недоследни у комуникацији са вама, онда су велике шансе да имају токсично радно окружење и да што пре желе да попуне празна места.

Начин на који се садашњи запослени понашају у близини надлежних

Да бисте открили да ли је радно место токсично, увек верујте свом инстинкту. Да ли се осећате пријатно током интервјуа или вам се чини да нешто није у реду? Да бисте потврдили потенцијалне сумње, обратите пажњу на то како се други запослени понашају. Да ли изгледају срећно што су тамо или су можда напети и забринути?

Оно што људи не говоре наглас може вам рећи много тога о радном окружењу, али добро је и да, ако имате шансе, поразговарате са неким. Мало запослених ће вам отворено рећи да не би требало да се придружите компанији, али ако кажу нешто попут:

  • Компанија је још увек мала, али постоји много начина на које можете да утичете.
  • Не придајемо важност титулама.
  • Верујемо у меритократију, тако да се наши запослени процењују искључиво на основу њиховог учинка.
  • Наша компанија верује да запослени треба да буду сами задужени за развој своје каријере.

Ако чујете неку од ових или сличне фразе, размислите двапут пре доношења одлуке.

Многи запослени напуштају компанију, а мало њих долази

"Овде има много расположивих улога за које мислимо да ћете бити савршени": Ово можда звучи сјајно, али ипак, боље је да се зауставите и процените ситуацију ако ово чујете током интервјуа.

На први поглед, ово може изгледати као комплимент, јер делује као да они препознају све ваше различите таленте. Али реалност је да људи стално напуштају компанију и да послодавци морају брзо да попуне празна места.

Такође, ако компанија увек објављује исте улоге, то јест ако вам се чини да имају много радних места која никада нису попуњена, то вероватно значи да много људи брзо одустане.

На крају, запамтите да проводите барем четрдесет сати недељно радећи, тако да не би требао да толеришете радно место на коме бисте се осећали лоше или које би чак могло довести до хроничног стреса, па чак и озбиљнијих проблемима са здрављем.

image