Жена која тврди да је "права Марта" из серије "Бејби рејндир" тужи Нетфликс за 170 милиона долара

Жена која је себе идентификовала као инспирацију иза лика уходитељке Марте Скот у хит драмској серији "Бејби рејндир" поднела је тужбу од 170 милиона долара против Нетфликса. Фиона Харви ("права" Марта) је оптужила Нетфликс за клевету, намерно наношење емоционалног стреса, немар, груби немар и кршење њеног права на публицитет.

Успех серије "Бејби рејндир", објављене ове године, у којој главну улогу игра Ричард Гад, шкотски писац и глумац који је креирао серију на основу сопственог искуства наводног ухођења пре неколико година, сада су засениле оптужбе Фионе Харви, која тврди да је послужила као инспирација за серију.

Фиона је себе јавно идентификовала као инспирацију за лик уходитељке из серије, али је негирала да је сама прогонитељ, као и тврдње да је Гаду послала 41.000 мејлова, стотине гласовних порука и 106 писама. Прошлог месеца је отишла на интервју код Пирса Моргана, у нади да скине љагу са свог имена и "каже своју страну приче", говорећи да је Гад тај који је заправо опседнут њоме.

"Лажи о Фиони изнете су пред преко 50 милиона људи широм света, које укључују и да је два пута осуђивани прогонитељ, осуђена на пет година затвора, као и да је сексуално напала Гада. Оптужени су говорили ове лажи, и никада нису престали, јер је то била боља прича од истине, а боље приче више зарађују", стоји у тужби против Нетфликса.

"Нетфликс, мултинационална компанија за стримовање забавног садржаја од милијарду долара, није учинила буквално ништа да потврди "истиниту причу" коју је Гад испричао. Односно, никада није истраживано да ли је Фиона осуђена, што је врло озбиљно погрешно представљање чињеница. Ништа није допринело разумевању односа између Гада и ње, ако га је уопште било...", пише у оптужби.

"Као резултат лажи оптужених, малверзација и крајње непромишљеног понашања, њен живот је уништен. Једноставно, Нетфликс и Гад су уништили њену репутацију, њен карактер и њен живот."

Фиона Харви тражи најмање 50 милиона долара за стварну штету, најмање 50 милиона долара за компензацију за "менталну патњу, губитак уживања и губитак посла", најмање 50 милиона долара за "сву зараду од серије", као и 20 милиона долара за казнену одштету.

"Намеравамо да енергично бранимо ову ствар и да се држимо права Ричарда Гада да исприча своју причу", рекао је портпарол Нетфликса за "Гардијан".

"Очигледно је веома емотивно тачно: био сам озбиљно ухођен и озбиљно злостављан. Али желели смо да постоји у сфери уметности, као и да заштити људе на којима се заснива", рекао је аутор Ричард Гад о серији у априлу.

Од како је објављена на Нетфликсу, серију је погледало преко 60 милиона гледалаца у првих месец дана, а очекује се да ће постати једна од 10 највећих Нетфликсових емисија икада.