Магазин

Фарбање голубова за журке где се открива пол бебе је непромишљен и опасан тренд

Многа удружења за заштиту животиња апалују да будући родитељ не фарбају голубове у розе (или плаво) како би на журкама откривања пола бебе симболично открили да чекају девојчицу. Овакав начин "саопштавања" заправо је веома штетан за птице, јер поред токсичних боја које се користе, голуб постаје уочљивија мета предаторима.
Фарбање голубова за журке где се открива пол бебе је непромишљен и опасан тренд© freepik/freepik

На друштвеним мрежама можемо да приметимо да су веома популарне журке откривања пола детета, где срећни родитељи присутнима, плавим или розе балонима и ватрометима откривају да ли очекују дечака или девојчицу. Честе су и варијанте на тему, те се уместо балона користе конфете у наведеним нијансама, или дим у розе или плавој боји. Неки одлазе и корак даље и фарбају голуба како би открили пол бебе.

Баш овај "моменат" брине многа удружења за заштиту животиња, јер чин самог откривања пола траје пар минута, а голуб мора да живи са тим до краја живота: "Птице које су офарбане нису само у опасности од штетних хемикалија у боји, већ су и уочљивије предаторима", каже Шена Ферлес, оснивач уточишта за животиње.

Удружњена истичу да друштвене мреже могу још више да подстакну овај непромишљен тренд: "Фарбање птица или перја могло би да утиче да птице не могу да лете", наводи Краљевско друштво за превенцију окрутности према животињама, пише Би-Би-Си.

Розе голуб из Њујорка офарбан фарбом за косу

Пре више од годину дана у Њујорку је пронађен розе краљевски голуб за кога се мислило да је био офрабан у ову боју због откривања пола бебе. Одређена удружења за заштиту животиња су сматрала да је обојен фарбом за косу и иако му је пружена помоћ, он је угинуо. У саопштењу спасилаца наводи се да је Фламинго, вероватно како су га назвали, умро од удисања токсина коришћених у боји. Спасиоци су препричавали да су били "ужаснути" када су га пронашли, јер је несрећна птица била умочена у боју скроз, осећао се мирис парфема и да је био веома хладан. Тада је јединица за окрутност према животињама њујоршке полиције отворила је истрагу, писао је Форбс. 

Журка откривање пола детета популарна и у Србији

Такође, и код нас популарне овакве феште и начини на који се открива пол су разни - путем плавих или розе балона, праховима у розе и плавој боји, кутијом изненађења, тортом, конфетама и слично. Многи истичу да овакве забаве нису јефтине, јер поред реквизита, потребно је обезбедити простор, кетеринг, пиће, а све то кошта. За сада, у Србији нико још није фарбао птице како би открио пол детета или није јавно откривено.

image