Магазин

Тиграста ајкула прогутала, па повратила бодљикаву копнену животињу

Тиграста ајкула није баш избирљиве у јелу, те обедује птице, друге ајкуле, али и људе, гуме, регистарске таблице, па чак и мале телевизоре. Ипак, бодљикави мравојед јој није омиљена ужина, јер чим га је појела, истог је повратила, а целу "ситуацију" забележили су биолози.
Тиграста ајкула прогутала, па повратила бодљикаву копнену животињу© Alex Steyn/unsplash

Научници из Аустралије су били веома изненађени када уочили тиграсту ајкулу, у близини острва Орфеус, која је повратила копнену животињу - бодљикавог мравоједа (echidna). Тренутак када је ајкула дуга 3 метра испљунула свој бодљикав доручак, забележио је морски биолог Николас Лубик са Универзитета Џејмс Кук у Аустралији:

"То је био потпуно нетакнут бодљикави мравојед са свим бодљама и ногама. Неуобичајено је да ове ајкуле поврате храну, али се то може догодити ако су под стресом или лоше варе храну", каже Лубик.

Бодљикави мравоједи воле слатке воде, али неки дођу и у слане

Познато је да бодљикави мравоједу пливају, али претежно у потоцима, језерима, рекама, базенима, ретко у океану. Ипак, једна од њих је заронила у слане воде, те ју је ајкула ту и дограбила.
"Сигурно је пливала у плићаку поред острва, или можда чак пливала између оближњих острва, у потрази за храном или партнером, када ју је ајкула зграбила", појашњава научник, а пише Сајнс Алерт.

Иначе, ова бодљикава животиња живи у Астралији и Новој Гвинеји.

На другом месту по броју напада на људе

Ове опасне животиње називају и "предатором смећа", јер конзимарају све и свашта, укључујући и нејестиве предмете. Забележено је да се храни и мртвим китовима. Ове грбљивице углавном једу ноћу, а откривено је да младунци једу мање рибе, главоношце, медузе, мекушце.

"Познато је да ће тиграсте ајкуле појести било шта. Оне су чистачи. Видео сам снимке на којима једу камен без разлога", каже Лубик.

Тиграсте ајкуле су на другом месту по броју напада на људе, одмах иза белих ајкула.

image