Ове намирнице вам могу помоћи да се расхладите у врелим летњим данима

У борби са врућином исхрана може играти велику улогу. "Тешку", масну и превише зачињену храну би требало избегавати, али зато ове намирнице - јести што је чешће могуће и у што већим количинама.

У данима који су пред нама дневне температуре премашиваће 30 подељак Целзијусове скале. Сладоледи и ледени дезерти могу деловати као одлично освежење, али су ефикасни само тренутно - већ након 15-ак, 20 минута ефекат је потпуно супротан. Које се то намирнице препоручују лети, јер имају сјајан освежавајући ефекат?

Краставац

Краставац је богат водом, захваљујући чему има моментално хидрирајуће дејство на организам и способност да спушта телесну температуру. Било да га исецкате у салату, поједете у комаду или додате у воду (исецканог на колутове) - краставац је лети веома пожељан у исхрани.

Диња

Диње се богате водом, али и великим бројем нутријената који су организму потребни како би правилно функционисао: витамин Б, магнезијуум, каликум, влакна су само неки од њих. Можете је исецкати и послужити расхлађену, а можете и додати у освежавајући смути.

Зелениш

Зелено лиснато поврће је богато влакнима, али и калцијумом који је веома делотворан у снижавању телесне температуре. Зато би током лета било пожељно да исхрану базирате на спанаћу, зеленој салати, кинеском купусу и сличним намирницама које бисте јели као комплетан оброк или додавали у храну или смутије.

Манго

Манго многи називају краљем воћа, јер не само да је укусан и освеежавајући, већ је добар и за варење и даје прилив позитивне енегрије. Може јести на све могуће начине: у коктелу, исецкан на коцкице, као састојак смутија, па чак и изблендан, па залеђен (као сладолед). 

Лимун

Они који не воле обичну воду јер је безукусна, лимун може бити од велике користи, јер само пар капи лимуновог сока или мало нарендане коре води дају потпуно другачију арому. Осим тога, лимун је богат витамином Ц, који је организму увек добродошао.

Јогурт или грчки јогурт

Богати калцијумом, витамином Б и корисним бактеријама, јогурт и грчки јогурт су одличан избор у врелим летњим данима. Можете га користити као састојак за припрему дресинга за салату, пити уз додатак исецканог воћа или користити као основу за природни сладолед.

Нана

Нана је позната као намирница која има освежавајуће дејство, па је зато чест састојак летњих коктела. Најједноставнији начин да је имплментирате у летњу исхрану јесте додавањем у воду (можете и заједно са пар кришки лимуна и пар комадића краставца), а уколико је будете конзумирали у континуитету, организам ће вам рећи хвала тако што ће се мање знојити.