Лошем утицају ултра-прерађене хране нема краја - одражава се и на несаницу

Ултра-прерађена храна повезана је са раком, поремећејем менталног здравља, дијабетесом, срчаним обољењима, а низ сада можемо да наставимо, јер се доводи у везу са несаницом, тврде научници. Наиме, нова студија указује да оваква храна доприноси хроничној инсомнији код неких људи.

Замрзнута готова јела, слаткиши, пецива, хлебови и слична храна су веома укусни и допадљиви, али су толико нездрави да многа истраживања говоре да утичу на болести срца, мозга, па и целокупног организма, можемо рећи. У себи имају појачиваче укуса, натријум, шећере и толико су штете телу да неки истраживачи сматрају да на амбалажи ових производа треба да стоји да су опасне као цигарете. Новија анализа говори да оваква јела, која су супротност храни попут воћа и поврћа, могу да се доводе у везу са несаницом:

"У време када је све више и више хране високо обрађено, а поремећаји спавања су све присутнији, важно је проценити да ли исхрана може да допринесе лошем или квалитетном сну", каже научница Мари Пјер Стонге.

Откривене су статистички значајна повезаност између конзумирања ултра-прерађене хране и повећаног ризика од хроничне несанице, након што су узети у обзир социодемографски, начин живота, квалитет исхране и фактори менталног здравља.

Ипак, научници су опрезни и истичу да подаци не утврђују узрочност, али студија је прва овакве врсте и доприноси постојећем корпусу знања о ултра-прерађеној храни. Узимајући у обзир претходна истраживања која смо видели, и добро успостављене везе између исхране и сна, можда није изненађујуће да оваква храна може имати утицај на тела у смислу да повећава ризик од хроничне несанице, сматрају научници.

Још није јасно зашто би ова веза могла да постојати. Усклађивање прерађене хране са повећањем тежине је једноставније, због високог садржаја калорија, али ће бити потребна даља истраживања да бисмо разумели како нас ова храна може држати буднима ноћу, истичу истраживачи.

Неки од истих истраживача су раније открили повезаност између медитеранске исхране и нижег ризика од несанице, па се чини да ова нова студија представља другу страну тог односа.

Научници предвођени тимом са Универзитета Сорбона у Француској погледали су податке од 38.570 одраслих људи у оквиру истраживачког пројекта, мапирајући информације о исхрани у односу на варијабле спавања, a пише Сајанс Алерт.