Магазин

Због чега се у ресторанима пре оброка увек сервирају хлепчићи

Ароматичним и врућим хлепчићима нико не може одолети, а власници ресторана то јако добро знају. Шта се тачно крије иза ове праксе угоститеља - да ли је то само начин да покажу да им је стало до гостију или ипак постоји и неки други разлог?
Због чега се у ресторанима пре оброка увек сервирају хлепчићи© Canva / Kailash Kumar

У последњих неколико година већина ресторана практикује сервирање кувера (зачињених или обичних хлепчића) пре узимања поруџбина од гостију. Због чега је то тако се мало ко запитао, па се на друштвеној платформи Квора недавно се покренула полемика на ову тему. Ово су теорије које су најзаступљеније - од историјских, преко практичних, па све до научних.

Контроверзна француска пракса која гостима "боде очи"

Оваква пракса није новина - за појам кувера можемо захвалити Французима који су први увели наплату есцајга и столњака како би покрили трошкове њиховог одржавања, односно прања и пеглања. Иако можда и оправдано (са аспекта угоститеља), гостима се ово није допало, па су убрзо почели да негодују. Како би их умирили, власници ресторана су уз есцајг почели да доносе и парчиће хлеба, маслиновог уља или намаза са зачинима. 

Знак гостопримства

Раније су се гости који би долазили у кућу увек дочекивали хлебом и сољу, којe би домаћин или домаћица износили на послужавнику. У неким деловима света, па и у Србији, ова традиција се задржала чак и данас, нарочито на славама. Овакву праксу наставили су да практикују и савремени угоститељи, који служењем хлеба пре оброка гостима желе да ставе до знања да су они добродошли у њихову "кућу", односно ресторан.

Историјска "заоставштина"

Власници таверни су некада служили само једно јело дневно, у одређено време и по фиксној цени. Оброк од, примера ради, 300 грама меса или рибе био би доста скуп, па су се угоститељи довијали тако што би пре оброка сервирали веће количине хлеба како би гости макар мало утолили глад. Ова тактика помогла је да се порције главног јела за нијансу смање, а самим тим оствари већи профит.

Занимација за госте док не стигне оброк

Сервирањем врућих, ароматичних хлепчића пре главног јела угоститељи на неки начин анимирају госте ресторана. Уместо да седе прегладнели (и врло вероватно нервозни), сада гости имају нешто што ће им не само скретати пажњу са празног стомака, већ и - додатно распламсати апетит. Како? Појаснићемо.

Хлеб нас чини још гладнијим него што заправо јесмо

Звучи потпуно невероватно, али хлеб нас заиста чини још гладнијим. Објашњење лежи у простим угљеним хидратима који се налазе у хлебу, а који изазивају лучење инсулина који је (између осталог) заслужан за осећај глади. Када поједемо те хлепчиће, у већини случајева наручићемо веће порције оброка, што ће угоститељима донети и већу зараду. Поред тога, и тај хлеб ће они додатно наплатити, а значи - добитак је двоструки.

image