Магазин

Дуга страна медаље: Већа је вероватноћа да ће спортисти победити ако су егоцентрични и манипулативни

Врхунски спортисти су хваљени као хероји, често имају статус божанства и пример су многим људима широм света, али њихов успех не обликују само тренинзи, вежбање и избалансирана исхрана, него и одређене особине које и нису баш за похвалу, резултати су нове студије.
Дуга страна медаље: Већа је вероватноћа да ће спортисти победити ако су егоцентрични и манипулативниGetty © Royalty-free

Успорене снимке са Олимпијских игара или финалних мечева сви памтимо и увек нам се уреже у сећање шампион и његово предано вежбање, године труда и невероватна снага. Међутим, врхунски спортисти морају да покажу "злонамерне" особине личности да би победили као што су егоцентричност, немилосрдност и манипулисање, наводе истраживачи са Универзитета Нотингем Трент.

"Специфичне карактеристике које се сматрају злонамерним у друштвеним окружењима веома су релевантне у спорту. Окружење високих спортских достигнућа често може привући људе који се осећају супериорно, немилосрдни су у потрази за победом и имају појачано уверење да могу утицати на друге у циљу сопственог успеха", рекао је главни аутор студије Џозеф Стенфорд и додао:

"Важно је имати позитиван однос тренер-спортиста да би се постигао успех. Да би победили, спортисти и тренери морају да наступају заједно под великим притиском, често у захтевним и стресним ситуацијама. Наши налази сугеришу да треба да размотримо како ће личности комуницирати заједно у спортској арени".

Како је текло истраживање

Истраживачи су испитивали личности и квалитет односа више од 300 елитних спортиста пливача, триатлонаца и бициклиста, и њихових тренера користећи низ утврђених мера.

Они су посебно обратили пажњу на теорију личности односно "мрачну тријаду", која се састоји од нарцизма, психопатије и макијавелизма (стратешка експлоатација и обмана).

Иако се ове особине негативно доживљавају у општој популацији, оне могу имати предности у окружењу високих перформанси као што је врхунски спорт. До сада није познато како ове особине могу утицати на однос између спортиста и тренера:

"Наше истраживање показује зашто се неки тренери и спортисти 'боре' да раде заједно. Њихове јединствене особине личности отежавају изградњу позитивног односа", појашњава др Лаура Хелеј.

Што је тренер био егоцентричнији, слабије су биле реакције спортисте, истиче се у студији објављеној у магазину Personality and Individual Differences, а преноси Дејли мејл. Такође, тренер и спортиста би имали мање поверења једно према другом, да су на сличан начин егоцентрични. Анализа иде даље и говори да су тренери били мање посвећени и мање вољни да дају све од себе за своје спортисте када су уочили висок ниво немилосрдности или психопатије. Спортисти са високим нивоом немилосрдности су се осећали мање опуштено када су радили са својим тренером и мање су их поштовали. Када су тренери пријавили већу способност манипулације или већи ниво макијавелизма били су мање похвални према својим спортистима.

Смех побољшава атлетске перформансе

Смејање може да умањи напор и побољшава атлетске перформансе, истичу са Универзитета у Улстеру. Тркачи су користили 2,8 одсто мање енергије када су се смејали, а осмех може помоћи спортистима да се опусте и смање напетост мишића, чинећи активност лакшом.

image