Магазин

Неке "здраве" веганске намирнице могу повећати ризик од кардиоваскуларних болести

Иако је конзумирање велике количине биљака повезано са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести, бројне "веганске опције" класичних намирница од меса можда нису идеални избор ако желите да чувате своје здравље. Зар исхрана пуна биљака не би требало да буде пуна добробити, а не ризика? Да, али не на овај начин, тврде стручњаци.
Неке "здраве" веганске намирнице могу повећати ризик од кардиоваскуларних болести© Freepik/freepik

Веганска исхрана, која последњих година постаје све популарнија, је наводно многима донела бројне здравствене погодности. Осим биљака и орашастих плодова, у овај режим су укључене и веганске верзије које "имитирају" храну од меса, као што су вегански бургери, кобасице, саламе...

Док се из дана у дан откривају нежељни ефекти популарне ултра-прерађене хране, због велике количине масти, шећера и соли, изгледа да ни "зелене", то јест биљне варијанте ових производа више нису на добром гласу.

Научници су открили да је одабир ултра-прерађених биљних производа (попут хамбургера од веганског "меса", намењених да замене храну животињског порекла) повезан са 15 одсто већим ризиком од срчаног и можданог удара. Резултате су добили према анализи исхране више од 118.000 учесника, старости од 40 до 69 година, чију су исхрану научници анализирали током најмање два дана.

Научници су поделили храну на биљне производе, као што су воће, поврће, житарице, хлеб, колаче и слаткише, па затим на производе животињског порекла - риба, живина, црвено месо, јаја и млечни производи.

Две групе су затим даље подељене на ултра-обрађене (УПФ) и мање обрађене (или поптуно необрађене), a oви подаци су затим повезани са болничким евиденцијама и подацима о смртности да би се добиле информације о кардиоваскуларним болестима.

Људи који су јели много ултра-прерађене хране на биљној бази имали су 7 одсто већи ризик од болести, попут закрчених срчаних судова, а имали су и 15 одсто повећан ризик од умирања у поређењу са вегетаријанцима.

Повећање уноса непрерађене вегетаријанске хране (попут свежег воћа и поврћа) за 10 одсто је било повезано са 8 одсто мањим ризиком од срчаних обољења.

Смртност од срчаних болести пала је за петину код вегетаријанаца који су конзумирали најмање УПФ-а, а ризик од добијања кардиоваскуларних болести у целини (узрокованих нагомилавањем масних наслага унутар артерија) пао је за 13 одсто.

"Док се ултра-прерађена веганска храна често рекламира као здрава храна, ова велика студија сугерише да ултра-обрађена храна на биљној бази нема заштитне ефекте на здравље и да је повезана са лошим здравственим исходима," објашњава коаутор студије др Естер Вамос.

Адитиви за храну и индустријски загађивачи присутни у овој храни могу изазвати оксидативни стрес и упалу, сугеришу научници. Додали су да смернице за исхрану које промовишу биљну исхрану и смањење меса морају такође нагласити важност избегавања УПФ-а за добро здравље срца.

"Упркос томе што су на биљној бази, ова храна може допринети факторима ризика као што су дислипидемија и хипертензија због свог састава и метода обраде", рекла је др Фернанда Раубер, ауторка студије.

"Адитиви у храни и индустријски загађивачи присутни у овој храни могу изазвати оксидативни стрес и упалу, додатно погоршавајући ризике. Стога, наши резултати подржавају помак ка избору биљне хране који узима у обзир степен прераде за побољшање исхода кардиоваскуларног здравља."

Да ли то значи да су све веганске опције нездраве

Важно је напоменути да су се у овој студији у категорију УПФ на биљној бази укључивале намирнице као што су чипс, колачи, безалкохолни сокови: Храна за коју се већ зна да је штетна по срце.

Другим речима, ова студија не доказује да су апсолутно све веганске алтернативе нездрава опција, али да је врло важно да, приликом бирања веганских "замена" за животињске производе, свако добро обрати пажњу на састојке, јер оне могу имати велику количину масти, соли и шећера.

Такође је важно нагласити да, само зато што је одређена храна или пиће технички на биљној бази, то не значи да је сигурно здраво.

image