Магазин

Желите да поделите свој број телефона са колегом? Прво размислите о ове 4 ствари

Размена бројева телефона или профила на друштвеним мрежама може бити добра прилика да ојачате однос са колегама , што може позитивно утицати на атмосферу на послу, продуктивност, па самим тим и резултате. Из овога се чак може развити пријатељство, али пре него што пошаљете емотикон или смешну фотографију сараднику, имајте у виду неколико важних ствари. Избегните следеће грешке у комуникацији, да не бисте угрозили своју улогу на послу.
Желите да поделите свој број телефона са колегом? Прво размислите о ове 4 ствари© Freepik/freepik

Иако шаљива текстуална порука може изгледати безопасно, постоји много примера грешака у приватној комуникацији између колега која може да утиче на каријере пошиљаоца и примаоца.

Ово не значи да је пријатељство са колегама потпуно искључено, али је препоручљиво да добро размислите како да дигитално комуницирате са људима са којима радите, чак иако је ваша комуникација "опуштена" током радног времена.

Ево шта би требало да узмете у обзир пре него што притиснете "пошаљи":

Потенцијалне последице

Свака неприкладна или штетна порука може довести до дисциплинских мера на послу, чак и ако се комуникација одвијала ван радног места и времена. У есктремнијим случајевима, то може направити велики проблем вама и угрозити будућност вашег посла, телефон вам може бити одузет и прегледан, ваша репутација може да буде оштећена...

Исто тако, ако сте спремни да са колегом поделите своје профиле на друштвеним мрежама, будите свесни садржаја који се на њима налази. Да ли фотографије или објаве које се налазе на вашем Инстаграму или ТикТоку дају погрешну слику о вама? Да ли на њима имате исувише приватног садржаја, који ваш сарадник можда не би требало да види?

Чак и да овај садржај није потенцијално опасан за вашу каријеру, мишљење ваших сарадника о вама се може значајно променити, тако да "прочистите" своје налоге пре дељења.

Бирајте мудро

Ако ћете дати свој број сарадницима или их додати на друштвене мреже, имајте на уму да је најбоље да иста понуда буде доступна свим другим колегама. Можда звучи необично, али намерно искључивање других на овај начин може да доведе до непријатне атмосфере у радном окружењу.

Пишите као професионалац

Ако се од вас очекује да на послу често комуницирате преко текстуалних порука, вероватно се подразумева да правилно користите граматику и избегавате емотиконе. Међутим, ако сте се одлучили за приватну комуниакцију с колегом, ова правила се често не подразумевају. Најбоље је да процените који стил комуникације најприродније иде уз разговор.

Такође, ово не значи да би требало да се јављате колеги када год ви желите - већина људи држи телефоне поред својих кревета, док се опуштају у дому, тако да избегавајте да колегу узнемиравате викендом или касно увече, осим ако сигурно није потврђено да му ово не би сметало. 

У најгорем случају, будите спремни да признате грешку и извините се

На крају, ако погрешите и можда случајно пошаљете сараднику поруку која није била намењена њему, немојте да се претварате као да се није догодило. Признајте своју грешку, извините се појединцу и предузмите мере да спречите да се то понови. Ово ће спречити било које врсте непријатности у будућности, али ће такође бити подсетник да морате да будете обазриви.

image