Научници открили како кратко путовање у свемир утиче на људско тело

Туристи у свемиру доживљавају неке од истих промена на телу као астронаути који проводе месеце у орбити, говори нова студија. Те промене су се углавном вратиле у нормалу када су аматери дошли на Земљу, известили су истраживачи и открили још једну занимљивост - жене далеко боље подносе пут у свемир од мушкараца.

Лет у космос је све ближе и ближе људима и сасвим је извесно да ће у скоријем периоду бити доступан за све. Научнике је занимало, како ће необучени људи, дакле они који нису атронаути, поднети пут.

Налази скорашње студије дају јаснију слику о томе како се људи прилагођавају бестежинском стању и свемирском зрачењу:

"Ово ће омогућити да се боље припремимо када шаљемо људе у свемир", рекао је Ален Лиу, професор машинства на Универзитету у Мичигену.

Тело се прилагођава лету - уочене су промене

Дуго су проучавана свемирских путовања у којима су астронаути, али је мање пажње посвећено свемирским туристима. Прва туристичка посета свемирској станици била је 2001. године, а последњих година су се прошириле могућности за приватна путовања у свемир.

"Тродневни лет 2021. године дао је истраживачима прилику да испитају колико брзо тело реагује и прилагођава се свемирским летовима", рекла је Сузан Бејли, стручњак за зрачење са Универзитета Колорадо, пише АП.

Код четири путника док су били у свемиру на Спејсикс лету, названом Инспирејшн 4, прикупљени су узроци крви, пљувачке, коже. Истраживачи су анализирали узорке и открили широке промене у ћелијама и промене у имунолошком систему. Међутим, већина промена се стабилизовала у месецима након што су се путници вратили кући, а откривено је да краткорочни свемирски лет није представљао значајне здравствене ризике.

"Ово је први пут да смо имали преглед посаде - ћелију по ћелију када оду у свемир", рекао је истраживач и коаутор истраживања Крис Мејсон. Радови су објављени у часопису Нејчр.

Жене боље реагују на свемирске услове од мушкараца

Жене су отпорније од мушкараца на услове у свемиру и брже се опорављају када се врате на Земљу, говорe студијe.

Налази су прелиминарни, не само зато што је проучаван мали број жена астронаута, али ако се тренд потврди, могао би се показати важним за програме опоравка астронаута и одабир посада за будуће мисије на Месец и шире.

Тим истраживача на челу са професором Кристофером Мејсоном је испитао како је имуни систем реаговао на лет у свемир код два мушкарца и две жене који су летели око Земље као цивили у мисији Спејсикс 2021. и упоредио налазе са подацима 64 друга астронаута.

Студија је показала да је активност гена била више поремећена код мушкараца него код жена и да је требало дуже да се врати у нормалу код мушкараца када се врате на Земљу. Један протеин који је погођен био је фибриноген, који је кључан за згрушавање крви, пише Гардијан, а преноси Танјуг.

"Досадашњи збирни подаци указују да је регулаторни и имуни одговор гена на лет у свемир осетљивији код мушкараца", закључили су научници у студији.

Истакнуто је да би откриће могло на утиче на избор посаде, односно да би наредне мисије могле да укључе већи број жена астронаута. Нејасно је зашто би жене могле бити отпорније на свемирске летове од мушкараца, али Мејсон је рекао да би то могло да буде зато што су у стању да се носе са захтевима трудноће.

"Могућност да толеришете велике промене у физиологији и динамици течности може бити одлична за управљање трудноћом, али и за управљање стресом свемирског лета на физиолошком нивоу", рекао је он.