Магазин

Путујете авионом са дететом? Ево како да њему (и себи) олакшате лет

Деца су под стресом, родитељи су исфрустрирани, а други путници у авиону су или изнервирани или се љубазно претварају да нису - oвако многима изгледа лет са малишанима. Међутим, само зато што путовање авионом доноси изазове, то не значи да не можете бити спремни на њих. Уз ових неколико савета можете да улепшате путовање, забавите дете, спречите непријатне реакције на летење и успете да "преживите" време у ваздуху.
Путујете авионом са дететом? Ево како да њему (и себи) олакшате лет© Freepik/mdjaff

Лет са незадовољним дететом никоме није забаван, али то не значи да цело путовање мора да буде стресно за децу, родитеље и друге путнике. Најважнија је припрема, тимски рад (ако не лети само један родитељ), али и спремност на непредвидиве промене расположења детета.

Ако чак и одрасли могу да буду нестрпљиви када их очекује путовање авионом, код деце су ова осећања још интензивнија. Да би лет са малишаном био "безболан", можете да испробате следеће савете:

Пре укрцавања

"Преживљавање" почиње пре уласка у авион - док сте још на аеродрому, немојте да вадите електронику. Крећите се, причајте, једите, играјте се - немојте да седите мирно док заиста не морате! Такође, побрините се да малишани на време оду у тоалет, јер процес укрцавања и полетања може да потраје.

Неки ће можда одлучити да се укрцају раније, али то значи да ће деца дуже боравити у авиону. Уместо тога, ако путују оба родитеља, можда је боље да се један укрца и унесе пртљаг, а да други са децом уђе тек пред крај укрцавања, како би се скратило време проведено у затвореном. Ово ће малишанима дати максимално времена да потроше енергију.

Паметно бирајте распоред седења

Седиште до прозора (то јест, оно најзанимљивије) је обавезно за дете. Поред тога, ако је могуће, резервишите предња седишта, тако да деца повремено могу бити на ногама, да се не би осећала "заробљено" међу редовима.

На крају, ако је дете довољно старо да његова стопала могу да дохвате седиште испред, добро је да један од родитеља заузме то место (док је други поред детета), да другим путницима не би сметало дечије шутирање.

Ослободите притисак и бол у уху

Бол у уху због промене атмосфере у кабини је чест узрок плача или нервозе. Најбољи трик је да спремите флашицу или дојите дете, посебно када полећете или слећете. Пијење помаже беби или малом детету да прочисти уши.

Друга, забавнија опција је лизалица - сисање и гутање такође ублажава проблеме са притиском, а могу се користити и као награда за лепо понашање.

Разноврсна забава

Најбоље је да електронски уређаји буду резервисани када се максимално искористе све остале врсте разоноде. То могу бити омиљене сликовнице, играчке или предмети попут издуваних балона, гумених играчака, бојанки, слагалица... Што више различитих занимације дете има у току лета, имаће већи осећај као да време брзо пролази.

image