Магазин

"Скривено благо Медитерана": Пет острва за савршено летовање, а једно је у комшилуку

Постоји стотине запањујуће лепих острва на Медитерану, али толико опција може свакога да збуни. Ако још увек нисте одлучили где да отпутујете, ова листа вам може помоћи.
"Скривено благо Медитерана": Пет острва за савршено летовање, а једно је у комшилуку© Pexels/George Zografidis

Свако острво са листе има нешто чиме се може похвалити, било да је то мекан песак, тиркизна вода, укусна храна или историјске знаменитости. Једно од ових "скривених блага" Медитерана могу да буду ваша следећа дестинација за летовање и уживање на мору:

Форментера, Шпанија

Форментера је најмање од шпанских Балеарских острва, до њега се може стићи трајектом са Ибице, а широка је само око 1.6 километара на најужем делу острва.

Ако не желите да радите ништа осим да једете, пијете, опуштате се на плажама са меким песком, пливате у тиркизној води или шетате сеоским пијацама, требало би да одете на острво Форментера, према посетиоцима овог места.

Острво је предвиђено за лење дане проведене у излежавању на плажама које окружује блистава, тиркизна вода. Дакле, ако нисте расположени за превише заморних летњих активности, већ само желите да уживате, ово може да буде прави избор за вас.

Поркерол, Француска

Ово француско острво је право скривено благо на обали Ривијере. Испуњено је белим плажама, бициклистичким стазама, кречњачким литицама... Нетакнута природа острва га чини међу најлепшим у овом делу Европе, захваљујући томе што на њему нема аутомобила.

Има неколико мањих брда, а многи посетиоци тврде да има најбоље плаже у Европи.

Хвар, Хрватска

Проглашен је за најсунчаније острво на Медитерану, са 2.800 сунчаних сати годишње, али без обзира на временске прилике, ово острво ће вероватно задивити сваког посетиоца.

Одлазак на Хвар ће готово свакоме улепшати одмор. Путописци га називају "острвским драгуљем" који нуди "најбистрију плаву воду и мирисно, зелено окружење". Према утисцима путника, Хвар је уједно и урбано летње уточиште познатих личности и путника на јахтама, али нуди и "комад Медитерана који је породично оријентисан, нетакнут и приступачан".

Посетиоци могу да истраже очаравајуће увале, зидине из 13. века, тврђаву на врху брда и главни трг који импресионира катедралом из ренесансног доба.

Елба, Италија

Ово италијанско острво на обали Тоскане, у Националном парку Тосканског архипелага у Тиренском мору, било је место изгнанства Наполеона. Постало је знатно популарније у модерном добу, али других (лепших) разлога: посетиоци га називају "вечно славним рајем увала са плажама, виноградима, азурним водама..."

Многи су га описали као да је "са разгледнице", а многима се допада и скромност острва: Није луксузно и урбано као Капри, већ је добро место за одлазак када жудите за одличном, једноставном храном, сунчаним данима и савршеним заласцима сунца изнад мора.

Фолегандрос, Грчка

Ово грчко острво се простире на 32 квадратна километра и чини јужни део групе острва Киклада, између Санторинија и Пароса. Фолегандрос је идеалан за миран одмор, а на њему се може уживати у укусној храни, задивљујућим плажама, азурним водама Егеја и бројним увалама.

Ово острво је дом рушевина древне Агоре (пијаце), средњовековног села, има Олимпијски археолошки музеј и културу са страственом музиком и узбудљивим активностима.

image