Магазин

Рођено ретко бело теле бизона: Симбол индијанског пророчанства, "благослов и упозорење"

Рођење ретког белог бизона у Националном парку Јелоустон испуњава пророчанство Лакота народа које предвиђа боља времена, члановима племена америчких Индијанаца, који упозорава да је то такође знак да се мора више учинити за заштиту земље и њених животиња.
Рођено ретко бело теле бизона: Симбол индијанског пророчанства, "благослов и упозорење"© TANJUG via AP

"Рођење овог телета је и благослов и упозорење. Морамо учинити више", рекао је духовни вођа индијанских племена Лакота, Дакота и Накота у Јужној Дакоти, Арвол Лукинг Хорс, преноси Си-Би-Ес.

Рођење таквог телета долази након што је јака зима 2023. године отерала хиљаде бизона из Јелоустоуна, а више од 1.500 бизона је убијено.

За индијанско племе Лакота, рођење белог телета је слично другом доласку Исуса Христа, рекао је Лукинг Хорс и додао да је још једно такво теле рођено у Висконсину 1994. године и да је названо "Чудо".

Легенда о Лакоти говори о прелепој жени која се појавила и људима донела дарове у виду свете луле и завежљаја. Жена им је рекла да ће се вратити да успостави хармонију у немирном свету, а затим се откотрљала четири пута, мењајући сваки пут боју пре него што је постала бели бизон.

Са њеним одласком бизони су се вратили, а бели бизони се сада доживљавају као знак да се "молитве чују и да долази промена".

Жена бизон се сматра централним пророком - фигуром налик на месије - у теологији многих племена, укључујући Сијуксе, Чирокије, Команче и Навахо.

Према подацима Министарства унутрашњих послова у Америци, бизони су највећи сисари у Северној Америци, а мужјаци могу да достигну тежину и до 900 килограма.

Њихова сезона парења траје од средине јула до средине августа, током које могу бити агресивнији него у другим периодима године.

image