Магазин

Поново земљотрес: Концерт Тејлор Свифт опет изазвао сеизмичка померања, овог пута у Шкотској

Изгледа да су љубитељи певачице озбиљно схватили назив њене песме "Shake It Off! (Протреси се!)", јер је хиљаде посетилаца наступа Тејлор Свифт "покренуло" земљу енергичним скандирањем , певањем и играњем на њена три концерта у Единбургу прошлог викенда.
Поново земљотрес: Концерт Тејлор Свифт опет изазвао сеизмичка померања, овог пута у ШкотскојGetty © Kevin Winter

Наступи певачице изазвали су сеизмичку активност у Единбургу, која се могла регистровати са 6 километара даљине, а кулминација је настала током песама Cruel Summer, Ready For It? и Champagne Problems.

Чини се да је публика од 73.000 људи скандирала најгласније и скалала највише на концерту у петак увече. Обожаваоци са концерта су тада померили тло за максимално 23.4 нанометра, у поређењу са 22.8 и 23.3 нанометра у суботу и недељу. Сеизмичка активност је углавном узрокована играњем и достигла је врхунац током песме "Ready for It?".

Поред тога, "Свифтији", њени љубитељи, су створили око 80 киловати снаге током ове песме, то јест довољно енергије за пуњење око 6000 акумулатора. Сеизмички детектори су се чак тресли током четвороминутног аплауза за песму "Champagne Problems".

"Невероватно је да смо успели да измеримо реакцију хиљада посетилаца концерта на даљину преко наших података. Прилика да се истражи сеизмичка активност коју је створила друга врста феномена била је узбудљива," рекао је за Би-Би-Си сеизмолог Калум Харисон.

"Очигледно је да је репутација Шкотске као земље која даје једну од најентузијастичнијих публика, остала нетакнута!"

Потрес је забележен на две станице за праћење, од којих је једна била удаљена 6 километара од места одржавања концерта. Међутим, стручњаци кажу да је мало вероватно да је потрес изазван концертом осетио неко други осим оних у непосредној близини.

Претходни концерти са њене турнеје у Сијетлу и Лос Анђелесу забележили су сличне догађаје, при чему је њена свирка у Сијетлу изазвала активност која је еквивалентна земљотресу јачине 2.3 степена Рихтера.

Турнеја (Eras Tour) која укљушује 152 града је на путу да заради више од 2 милијарде до краја децембра, што је чини најуноснијом концертном турнејом у историји музике.

image