Ови "минорни" здравствени проблеми се код новорођених беба не смеју игнорисати

Одрасле особе, код којих је имунитет већ формиран, без проблема "прегурају" и прехладу и стомачне вирусе и многе друге бољке, али стручњаци упозоравају да, када је реч о новорођеним бебама, родитељи треба да буду на опрезу. Чак и скоро занемариви здравствени проблеми могу да имају дугорочне последице уколико се на њих не одреагује на време.

Првих неколико месеци од доласка на свет за бебу су најизазовнији у погледу здравља: то је период када се њен имунитет тек формира, а значи да је организам изложен разним вирусима и бактеријама и на њих веома осетљив. Нека стања нису разлог за бригу, али поједина итекако могу то постати, нарочито уколико измакну контроли. Шта је то на шта би родитељи требало посебно да обрате пажњу у првих неколико месеци живота?

Херпес на уснама

Када је реч о одраслим особама, избијање херпеса на уснама обично не представља велики проблем, нарочито ако се третира препаратима на бази ацикловира (активне супстанце која "убија" вирус херпеса). Међутим, код тек рођених беба појава лабијалног херпеса може имати озбиљније последице. Уколико би одрасла особа са стањем акутног херпеса дошла у контакт са бебом, то би могло изазвати не само појаву херпеса на уснама, већ и пликова по телу бебе. У том случају би било потребно да беба добије и антивирусну терапију, преноси портал Дејли Мејл.

Прехлада

Чак и уобичајени симптоми прехладе попут цурења носа, кашља или благо повишене температуре могу бити опасни за тек рођене бебе, јер је њихов организам неупоредиво фрагилнији од организма одрасле особе. Симптоме које родитељи никако не би требало да игноришу јесу неуобичајена поспаност и тешко буђење из сна, грозница, као и убрзано дисање, упозоравају лекари. Уколико се ове промене уоче, најважније је дете што пре одвести ко лекара, како би се избегле потенцијалне комликације, упозоравају педијатри.

Инфекције уха

Инфекција уха је поприлично честа "дечија бољка" која обично прође у року од неколико дана. Међутим, симптоми попут грознице и повишене температуре могу указивати на нека тежа стања, па чак и менингитис, упозорава доктор Муриел Месо, педијатар и ендокринолог Портланд болнице у интервјуу за Дејли Мејл. У стању бола, беба може вући прстима уши и бити изразито узнемирена, а уколико родитељи примете и да се тешко буди, убрзано дише, помоћ лекара се мора потражити у што краћем року.

Мале богиње

У општем случају мале богиње не изазивају веће здравствене проблеме код деце, али када је реч о тек рођеним бебама, постоји ризик да се оне претворе у нешто опасније, попут запаљења мозга и других органа, као што су панкреас или бубрези. "Свако новорођенче, млађе од месец дана, које је изложено малим богињама, захтева хитну лекарску интервенцију", упозорава доктор Месо.

Повраћање и дијареја

Стомачни вирус код беба млађих од три месеца може изазвати озбиљну дехидратацију, па је важно да родитељи добро испрате симптоме вируса и начин на који организам детета на њега реагује. Уколико су симптоми благи, стање се може испратити код куће уз периодичне консултације лекара, али оно на што би родитељи требало да обрате пажњу јесте губитак апетита код бебе. Уколико се ово стање јави - одлазак код лекара је неизбежан и то у што краћем року.