Бизарнo лечење: Хиљаде људи одлази у Индију због "чудотворног лека" за астму

Безброј људи оболелих од астме одлази у индијски град Хајдерабад јер је, наводно, мала жива риба пуњена одређеним биљкама, "чудотворни лек" за астму, надајући се да ће им то помоћи да лакше дишу. Рибице дужине 5 цм, познате као мaрел (murrel - врста змијоглаве рибе), убацују се пацијентима у грло у бизарном третману који већину њих тера на повраћање.

Сваког лета, на дан који се астролошки сматра повољним, људи који пате од астме и других респираторних обољења одлазе у Хајдерабад како би прогутали малу живу рибу пуњену "различитим чудотворним биљкама" које прави породица Батини, преноси АП.

Према легенди, 1845. године лутајући светац представио је тајну формулу чудотворног биља човеку који је живео у граду Хајдерабаду, Верану Гуду и рекао му да формулу бесплатно да пацијентима са астмом.

Од тада, Гудови потомци, познати као породица Батини, сачували су традицију и биљну формулу. Према њима, рибе чисте грло док пролазе кроз њега и трајно лече астму и друге респираторне проблеме.

Свака риба кошта 40 рупија или око 50 центи.

Када се купи, жива риба се ставља у пластичну кесу напуњену водом и носи се породици Батини, која риби у уста убацује смесу биљака. Родитељи често морају на силу да отворе уста деци која плачу и при самом погледу на живахне рибе, док они храбрији једноставно запуше нос, нагну главу уназад и затворе очи - и прогутају.

Групе за грађанска права и лекари се жале да је лек 'научно неутемељен', указују на кршење људских права, као и на то да је процедура нехигијенска, међутим, ове тврдње породица Батини одбацује.

Индијска влада сваке године организује посебне возове за фестивал 'рибљег лека' и додатне полицајце како би контролисали гужве.

Након што прогутају јединствени лек, пацијенти морају да се придржавају строге дијете током 45 дана.