Магазин

Мушкарци једу више меса него жене, потврђују научници

Изгледа да су пол и љубав према месу повезани, јер је откривено да мушкарци у просеку заиста конзумирају ову врсту хране много више него жене. Интересантно је да је ова разлика уочена у различтим земљама, без обзира на културу и обичаје, као и да је још израженија у развијеним деловима света.
Мушкарци једу више меса него жене, потврђују научници© Freepik/wayhomestudio

Иако се може претпоставити да мушкарци у неким земљама једу више меса него жене, као и да људи у богатијим земљама генерално једу више меса, најновија открића сугеришу да када мушкарци и жене имају слободу да доносе одлуке о својој исхрани, они се још више разликују једни од других - при чему мушкарци једу више меса, а жене мање.

Истраживачи су питали преко 28.000 људи са четири континента колико различитих врста хране једу сваки дан, а затим су израчунали просечну конзумацију животињског меса према полу учесника свакој земљи. Открили су да су родне разлике у потрошњи меса биле веће у развијеним земљама (изузимајући Кину, Индију и Индонезију).

Студија није одговорила на питање зашто мушкарци имају тенденцију да једу више меса, али научници имају неке теорије. Једна је да су током еволуције жене можда избегавале месо које је можда могло бити контаминирано, што утиче на трудноћу, док су мушкарци можда тражили месне протеине с обзиром на њихову улогу ловаца у неким друштвима.

Али чак и идеја о мушкарцима као ловцима зависи од историје и култура многих земаља, а ово се надовезује и на следећу теорију - да друштвене норме обликују понашање од раног детињства, па самим тиме и како људи одлучују којом храном да напуне своје тањире.

Другим речима, конзумирање меса се често гледа као "мужевна ствар", што може подсвесно да обликује навике у исхрани мушкараца широм света још од детињства.

Једна студија је показала чак и да би мушкарци били наклоњени конзумирању веће количине меса након што би им неко објаснио негативне ефекте које месна индустрија има на екологију. Испитаници би након тога желели да иду у другом правцу и једу још више меса, јер су се осећали као да их је неко покушао ограничити и забранити им да једу шта желе, што би само појачалу жудњу за овом храном.

image