Магазин

Стаљин и "фотошоп": Како су по наређењу вожда брисани људи са култних фотографија

Совјетски Савез је био плодно тле за свакојаке изуме: од сателита, преко тетриса, па све до џепних комуникатора. Али, то није све! У СССР је захваљујући Јосифу Стаљину урађено и прво "фотошопирање" слике, и то не уз помоћ неког софтвера, већ лепка, боје и аерографа.
Стаљин и "фотошоп": Како су по наређењу вожда брисани људи са култних фотографија© Wikimedia Commons / Неизвестен

Први симптоми тешке болести су се код Владимира Иљича Лењина појавили још 1921. године, да би на пролеће 1922. године он доживео и мождани удар и изгубио способност да говори. Након тога је бригу о његовом здрављу на себе преузео Јосиф Стаљин, који га је редовно посећивао, уједно и помагао по домаћинству и извештавао о стању у држави.

Први прави пример фотошопа у светској историји

Почетком јула 1922. године, приликом једне од посета, на клупици у парку направљена је култна фотографија двојице вождова, за коју данас стручњаци поуздано тврде да је први прави пример фотошопа у светској историји. Шта је све требало да буде преправљено на слици Лењина и Стаљина пре него што је она доспела у новине?

Свашта. Прво, мајстори за ретуширање фотографија су Лењина и Стаљина приближили једно другоме, затим - продужили су Стаљинову руку у којој је он држао цигарету и на крају "испеглали" боре на његовом лицу. Зашто су ове корекције унете? Да би се народу показало да је наследник Лењина достојан те позиције и да је у стању да води државу пошто дође на њено чело.

"Фотошопирале" су се и слике са политичким опонентима

Након Лењинове смрти борба за власт је постајала све љућа, па је Стаљин, почео систематски да коригује све старе фотографије на којима су се налазили његови политички опоненти. Ретушери су марљиво радили дан и ноћ како би улепшали вожда и "ликвидирали" са слика све којима ту није место, а за потребе уређивања слика користили су лепак, боје и аерографе (посебне справе које прскају боју).

Стаљин се апсолутно није устручавао када је издавао наређења за кориговање слика, а није се трудио ни да сакрије оригинале. Он је једноставно настојао на томе да историју прикаже онако како је он желео да она изгледа. Са друге најпознатије ретуширане фотографије магично је нестао Николај Јежов, који је прво био близак Стаљину, а после оптужен за организовање државног преврата.

Једном, други пут, трећи пут

Поједине фотографије су се преправљале деценијама, много након Лењинове смрти. Једна од њих је слика на којој је покојни вожд игра шах на италијанском острву Капри. Са ње су мало-помало кроз време брисани непожељни гледаоци тог пријатељског меча, а они које није било могуће обрисати су преправљани у стубове.

Успут су рађене и мале корекције у смислу естетике: на поменутој фотографији је у доњем десном углу вирило женско колено, које је у последњој верзији слике и потпуно нестало. Иако оно суштински није заклањало ни вожда ни његовог шаховског опонента, Стаљин је веровао да ће тако фотографија бити лепша. И није погрешио.

image