Магазин

Људи тешко могу да препознају да ли се дописују са АИ четботом или правим човеком

Након неколико минута онлајн разговора један-на-један, да ли мислите да бисте тачно проценили да ли је ваш саговорник заиста људско биће? Све је теже препознати да ли су слике, видео-записи и текстови креирани људском руком или путем програма вештачке ителигенције, а нова студија управо потврђује да многи од нас вероватно неће умети да разазнају да ли је њихов саговорник човек или АИ модел.
Људи тешко могу да препознају да ли се дописују са АИ четботом или правим човеком© Freepik/freepik

Налази новог теста сугеришу да људима постаје све теже да направе разлику између разговарања са програмом вештачке интелигенције и људским саговорником када комуницирају са њима један-на-један. Учесници су помоћу онлајн комуникације насумично добијали АИ или људског саговорника, па су имали задатак да постављају низ питања како би покушали да утврде да ли је с друге стране човек или АИ програм.

"Разговори су трајали до пет минута, а на крају су учесници донели суд о томе ко (или шта) прича с њима", објаснио је један од аутора студије из Сан Дијега, Камерон Џонс. "У року од пет минута, учесници су могли да причају о свему што су желели (осим да говоре увредљиве ствари, за које смо користили филтер да бисмо их спречили)."

Примењена су три различита модела вештачке интелигенције, а иако су прави људи већином успешно убедили учеснике да су заиста људи (око две трећине времена), резултати сугеришу да у стварном свету људи вероватно неће моћи да процене да ли разговарају са човеком или АИ системом.

"У ствари, у стварном свету, људи би могли бити мање свесни могућности да разговарају са АИ системом, тако да би стопа обмане вероватно могла бити још већа. Мислим да би то могло имати лоше импликације за будућу примену АИ система, јер ће можда моћи да се користе за преваре или дезинформације," нагласили су аутори.

Такође је откривено да је учесницима било најтеже да идентификују АИ програм током кратких онлајн разговора. Ова запажања сугеришу да би људи ускоро могли постати све неповерљивији према онима са којима комуницирају на мрежи, јер ће многи страховати да ли комуницирају са човеком или четботом.

"Заинтересовани смо за покретање нове верзије студије за три особе, где учесник истовремено разговара и са човеком и са системом вештачке интелигенције, па мора да открије ко је ко", додао је Џонс.

"Разматрамо тестирање друге врсте подешавања вештачке интелигенције - на пример, да АИ програму дамо приступ вестима уживо и временској прогнози. Коначно, заинтересовани смо да тестирамо да ли је вештачка интелигенција поседује убедљиве способности да се прошири и на друге области, као што је убеђивање људи да верују у лажи, окрећу се ка одређеним политикама или донирају новац неком циљу."

image