Магазин

Све што сте желели да знате о вашем клима уређају

Мало ко може да замисли лето без коришћења клима уређаја, али и поред тога, многи од нас имају бројна питања: Колико дуго клима сме да буде укључена - само неколико сати или цео дан и ноћ? Да ли смо се због ње прехладили? Да ли побољшава квалитет ваздуха? Срећом, стручњаци су понудили одговоре на ова честа питања.
Све што сте желели да знате о вашем клима уређају© Freepik/freepik

Иако се већина нас ослања на климу, често нам се сваке године у глави "врте" иста питања о њеној функционалности, начину коришћења, утицају на наше здравље... Неколико стручњака је понудило једноставне одговоре на ове популарне дилеме:

Како функционише клима уређај

Најлакше речено, клима уређај апсорбује топлоту из зграде и избацује је напоље. Компресор помера течно расхладно средство у унутрашњи калем, где испарава и повлачи топлоту из околног ваздуха. Расхладна течност затим тече до спољашњег намотаја система, одводећи топлоту из просторије. Гас се поново кондензује у течност у спољашњем калему система и процес почиње поново.

Већина система за климе функционише на сличан начин, али постоје и одређене разлике у томе како су инсталирани и како тачно преносе топлоту.

Како клима уређаји утичу на квалитет ваздуха

Ово зависи од тога какав систем имате, али климе које већина људи користи у домовима обично немају висококвалитетне филтере, тако да не чине много за побољшање квалитета ваздуха, осим што регулишу температуру. С друге стране, централни системи за климатизацију могу понудити вредну филтрацију, хватајући честице као што су прашина, перут кућних љубимаца, буђ и смог.

Лоша страна коришћења климе коју сви користе у домовима је у томе што просторије које су затворене за хлађење скоро уопште не добијају вентилацију. Зато је препоручљиво да повремено искључите климу и отворите прозоре барем једном дневно, све док спољни услови то дозвољавају.

Да ли заиста треба да промените филтер

Укратко:да. Прљави филтер неће бити добар за ваше здравље, посебно ако садржи бактерије или другу прљавштину која узрокује болести или алергије.

Међутим, "здравље" вашег расхладног система може бити још већа брига. Ако дозволите да се та прљавштина накупи на филтеру, можете уништити систем - ваздух више неће моћи да прође кроз тај филтер, па ће се враћати назад у систем и замрзнути се. Тада може доћи до квара.

Колико често треба да мењате или чистите филтер зависи од упутстава произвођача и колико интензивно користите уређај.

Да ли је у реду да клима уређај стално буде укључен

Правилно одржаван систем би требало да може да ради константно, али стари или неодржаван уређај може да прегори под притиском сталне употребе. Уштедите себи трошкове хитне поправке и закажите рутински сервис сваког пролећа, предлажу стручњаци.

Међутим, осим већег трошења енергије, истраживања такође сугеришу да људско тело може изградити толеранцију на топлоту ако је често изложено високим температурама, тако да потпуно избегавање топлоте затварањем у расхлађеној просторију након првог топлијег дана значи да ћете можда све теже поносити врућине у будућности.

Зашто сте прехлађени због климе

Неки људи имају респираторне симптоме, попут цурења из носа или гребања у грлу, након спавања или провођења одређеног времена у јако климатизованој просторији. То може бити резултат прљавог система, а може бити и због недостатка вентилације. Клима уређај такође уклања влагу из ваздуха, па та сувоћа може допринети симптомима попут упале грла и главобоље.

Да ли постоји минимална или максимална температура коју треба подесити

Многи људи имају сопствена правила о томе када ће први пут укључити климу (на пример, не пре 1. јуна или не пре него што температура буде изнад 30 степени Целзијуса), али то су само личне преференце. Нема разлога да не користите клима уређај, на пример, током топлијег дана у сред пролећа (уместо лета). Овде највећа брига може да буде потрошња енергије.

Међутим, ако сте у недоумици око тога да ли је довољно вруће да укључите климу, можете прво да испробате вентилатор. Ако је околни ваздух хладнији од вашег тела, вентилатор помаже да овај хладнији ваздух циркулише преко вашег тела и издувава топли ваздух који се накупља око површине коже. Ова циркулација ваздуха такође помаже да зној испари са ваше коже, што је кључни део процеса хлађења.

Ипак, када су дани врели, вентилатор вероватно неће бити довољан да расхлади просторију, тако да је тада у реду упалити климу. Можда ћете приметити да чак ни клима није тако ефикасна као обично током изузетно врућег дана, јер мора више да ради да би пренела топлоту из унутрашњости дома на спољашњи ваздух. Ипак, све док се уређај правилно одржава, требало би да ради довољно добро да вам буде хладно и пријатно чак и током највиших температура.

image