Зашто неки добију тровање храном, а неки не - a јели су исте намирнице

Да ли сте икада доживели тровање храном, а да нико од људи који су јели исто што и ви није добио никакве симптоме? Ово вас чак може натерати да се запитате да ли сте заиста добили тровање или је у питању нешто друго. Али, испоставља се да је сасвим могуће да неколико људи може јести исту храну, а да само једна особа добије ове нежељене последице. Зашто се то дешава и како се можете побринути да то не будете баш ви?

"Знам да немам тровање храном јер сам ја једини који се разболео," је нешто што би скоро свако помислио ако, након оброка са групом људи у којој су сви јели исту храну, само он осећа класичне симптоме тровања (мучнину, повраћање, дијареју и грозницу).

Међутим, ово у већини случајева није тачно, јер стручњаци тврде да је чест случај да се не разболи цела група након конзумирања одређене хране.

Није пријатно бити једина особа која пати од тровања храном, али, нажалост, то је уобичајена појава, а постоји разлог зашто су неки људи више или мање имуни на недовољно кувано месо или неопрано поврће.

Зашто неки људи добију тровање храном, а други не

Ови симптоми се углавном приписују храни која је контаминирана вирусом, бактеријом или, ређе, паразитом, али како то да сте их само ви "закачили"?

Једноставно речено, ваше тело можда неће моћи да се избори са тровањем храном. Свачији организам се разликује на много начина, укључујући различитости између имуних система и микробиома црева - дом трилиона микроорганизама који могу утицати на ваш пробавни систем и опште здравље.

Када је у питању тровање храном, оно потпуно нарушава микробиом вашег црева, због чега се можете осећати болесно. Ако ви и ваш пријатељ једете исту недовољно кувану храну, а он има здравији микробиом, можда ћете после тога само ви имати мало узнемирени стомак.

Како спречити тровање

Ако тело храните здравом храном, ваш микробиом ће напредовати. У супротном, микробиом вашег црева можда неће моћи да се бори против бактерија из недовољно куване или сирове хране.

Главне карактеристике неадекватног микробиома су недостатак корисних бактерија и микробног диверзитета, као и високе концентрације патогених бактерија, што је значајан фактор ризика за честе нападе тровања храном. Најбоље је да избегавате исхрану богату рафинисаним угљеним хидратима, прерађеном храном и шећером, а да максимално повећате унос влакана, воћа и поврћа.

Стручњаци напомињу још две ствари које могу утицати на то да ли се неко разболи или не: да ли је појео довољно хране да би се заразио, као и шта је још јео или пио тог дана, према "Хафингтон посту".

На пример, конзумирање алкохола пре хране може довести до тровања, јер је здрав микробиом већ оштећен.

Такође, добро је мудро бирати намирнице које ћете конзумирати - месо, живина и морски плодови који се служе сирови или недовољно кувани су фактор ризика, као и храна као што су јаја, млеко или сирово тесто.

Још један разлог због којег бисте могли бити подложнији тровању храном је ако имате ослабљен имуни систем или мање резерве за покретање имунолошког одговора за борбу против патогених бактерија у храни. Због тога је квалитетна исхрана кључна за производњу добрих бактерија, јер укорењене здраве бактерије подржавају једна другу отежавају новим и инвазивним бактеријама да се задрже у организму.