Магазин

Енергетска пића могу да утичу на опадање косе, упозоравају стручњаци

Није велико изненађење да енергетска пића немају много користи за наше здравље, због високог нивоа кофеина, шећера и адитива, али изгледа да има још један нежељен ефекат који може да проузрокује. Ово посебно може да буде проблем за мушкарце који се надају да ће имати бујну косу у средњим и позним годинама.
Енергетска пића могу да утичу на опадање косе, упозоравају стручњаци© Freepik/KamranAydinov

Ако већ годинама свакодневно пијете енергетска пића, немојте се изненадити ако приметите да вам коса све више опада - према хирурзима за трансплантацију косе, ови напици наводно могу да проузрокују ћелавост.

Иако нека енергетска пића садрже састојке који су добри за раст косе, укључујући витамине и минерале, прекомерна конзумација би могла имати супротан ефекат.

"Ова енергетска пића могу бити добра у умереним количинама, али ако их превише пијете, могу директно изазвати већи ризик од губитка косе или лоше утицати на опште здравље", рекао је хирург др Абдулазиз Балви. Он објашњава да прекомерни унос енергетских напитака може да доведе до великих количина кофеина, витамина и селена у организму.  

"Селен и витамин А су токсични за косу када се узимају у великим дозама, а такође могу бити окидач за алопецију ареату, болест у којој имуни систем грешком циља ћелије длаке, што значи да почну да испадају", додао је.

Нека енергетска пића могу да садрже 113 одсто препорученог уноса витамина А и 100 одсто селена. Поред тога, многи могу имати до 150 милиграма кофеина, скоро дупло више од црне кафе, као и скоро 30 грама шећера по конзерви/флаши, преноси "Дејли мејл".

Узимајући у обзир да је одраслима препоручено да конзумирају само 30 грама шећера који се додаје у храну/пића дневно, то значи да једно енергетско пиће може чинити преко 90 одсто дневног уноса.

Док умерени нивои кофеина могу подстаћи раст косе, др Балви каже да превише кофеина може довести до повећаног стреса и хормонске неравнотеже, која може оштетити фоликуле длаке. Стога, конзумирање ових пића може да подстакне губитак косе, а уједно да погоршају и друге здравствене проблеме због којих мушкарци могу да оћелаве.

На пример, висок садржај шећера у напитку могао би да допринесе гојазности и дијабетесу, а оба су повезана са губитком косе код мушкараца.

Хирург се осврнуо и на једну кинеску студију, која је показала да мушкарци који конзумирају слатка пића, укључујући енергетска пића, имају 42 одсто веће шансе да изгубе косу.

Иако је студија сугерисала ову потенцијалну везу између слатких пића и губитка косе, аутори напомињу да нису могли доказати да конзумирање таквих напитака доводи до тога да људи директно губе косу. Наведено је и да је прекомерна конзумација енергетских напитака показатељ нездравог начина живота и лоше исхране који такође могу допринети губитку косе генерално, а не да га директно узрокују.

"Прихватљива количина је у просеку пет до седам енергетских пића недељно. Изнад овог износа постоји опасност од озбиљне штете по здравље", рекао је др Балви.

Међутим, за сада није довољно истражен директан утицај енергетских пића на опадање косе, али хирурзи упозоравају да ова навика може само донети више штете по косу и здравље, тако да је у сваком случају боље одрећи се или смањити конзумацију ових напитака.

image