Превисоке температуре су посебно опасне ако узимате ове лекове

Лекови имају снажан утицај на наш организам, а неретко поред тога што чине да се осећамо боље имају и нежељена дејства. На повишеним температурама се та нежељена дејства појединих медикамената могу посебно испољити и довести нас у опасност.

У наредном периоду очекују нас велике врућине: температуре ваздуха преко дана премашиваће 30 подељак Целзијусове скале, а током викенда достићи чак и 40 степени. На таквим температурама је опрез посебно важан, нарочито уколико се узимају поједини медикаменти. Ипак, оно што би сви који узимају лекове требало да имају на уму јесте да се одређене нуспојаве могу, али не морају код свих јавити, те да је у сваком случају консултација са изабраним лекаром једини исправан потез.

Диуретици

Диуретици су лекови који потпомажу процес избацивања воде и соли из организма тиме што поспешују производњу урина. Зато се најчешће преписују пацијентима са повишеним крвним притиском, као и онима који имају проблеме са бубрезима. Међутим, баш због тога што потпомажу избацивање вишка воде, поједини пацијенти који их узимају могу бити посебно угрожени на великим врућинама. Не само да ће се течност са електролитима избацивати из организма путем мокрења, већ и путем знојења, што може довести до дехидратације, упозорила је Алисон Хил из Америчке Фармацеутске Асоцијације у интервјуу за Њујорк Тајмс.

Лекови за снижавање притиска

Медикаменти који се пацијентима преписују за снижавање крвног притиска такође могу имати нежељена дејства на великим врућинама, па се у појединим случајевима може десити да особа осети вртоглавице, па чак и онесвести. Разлог томе лежи у механизму деловања лекова: они (између осталог) потискују осећа жеђи, па пацијентима може бити тешко да препознају да су дехидрирали. У истој зони ризика се могу наћи и особе које пију бета-блокаторе, наводи доктор Мајкл Редленер.

Антидепресиви и антипсихотици

Поједини антипсихотици који су свом саставу имају активне супстанце попут халоперидола, оланзапина и рисперидона имају утицај не само на ублажавање акутних менталних стања, већ и на систем лучења зноја - они успоравају овај природни процес хлађења организма због чега може доћи до његовог прегревања. На високим температурама је ово нарочито опасно. Са друге стране, поједини антидепресиви имају супротан ефекат, они подстичу знојење, а уједно неутралишу осећај жеђи, због чега код неких пацијената може доћи до дехидратације.